Artistene heier på Øya

Festivalene kjemper om kulturminister Trond Giskes gunst. Norske artister har klare meninger om hvem som bør vinne kampen om knutepunktstatus.

– Øya gir meg en helt annen festivalstemning enn andre festivaler, sier Pål Angelskår i Minor Majority.

Den ettertraktede statusen som knutepunktfestival gir fast post på statsbudsjettet. I tillegg kan departementet pålegge festivalen en rekke oppgaver, og deler av festivalstyret kan bli utnevnt av det offentlige. Blant rockefestivalene som kniver om flere statlige kroner, er Quart, Øya, Bylarm, Storås og Hove.

Angelskår er ikke i tvil. Han heier på Øyafestivalen i kampen om knutepunktstatus.

– Det virker som en veldig gjennomarbeidet festival til tross for sin unge alder. Øya har også et fantastisk program, de klarer å finne artistene som ikke er de mest åpenbare, og som artist er det gøy å være en del av et slikt program, sier Angelsgård.

Kvalitetsfest

Kulturminister Trond Giske er klar på hva han er på jakt etter. – Knutepunktfestivalen skal være en ressurs innen sitt kunstområde og for de andre festivalene, sier Giske til Dagbladet.

– Vi ser etter en festival som har organisatorisk styrke og kompetanse, i tillegg til å ha et solid nettverk, både nasjonalt og internasjonalt. Vi ser også på kvaliteten, både organisatorisk og kunstnerisk, sier Giske.

Marcus Forsgren i The Lionheart Brothers er enig med Angelskår.

KJEMPER OM PENGER: Trond Giske skal åpne pengesekken og gi en - men bare en - rockefestival knutepunktstatus. Her er vi i Oslo på Øyafestivalen,  fra konserten der Turboneger kastet falske penger ut blant publikum. Foto: KRISTIN SVORTE
KJEMPER OM PENGER: Trond Giske skal åpne pengesekken og gi en - men bare en - rockefestival knutepunktstatus. Her er vi i Oslo på Øyafestivalen, fra konserten der Turboneger kastet falske penger ut blant publikum. Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

– Øyafestivalen har den mest spennende bookingen, med interessante artister som ofte er ferske for et norsk publikum. I tillegg er den godt besøkt, sier han.

Siri Wålberg, bedre kjent som Sissy Wish, mener festivalene som har holdt på en stund fortjener knutepunktstatus.

– Storås har fått status i festivalsammenheng. Den har holdt på noen år og klart seg bra. Hove kommer til å måtte slite litt mer, sier hun.

Velger bort Quart

Wålberg er glad i Øyafestivalen, men synes den begynner å bli for stor.

– Hvis Øya klarer å tilpasse seg publikumsantallet, kan den være en god kandidat. Quart er også en fin festival, men jeg tror litt for mange, både artister og publikum, mener at Quartfestivalen ikke var så vellykket i år. Jenny Hval, også kjent som Rockettothesky, ville heller ikke valgt Quart som knutepunktkandidat.

– Jeg liker ikke utviklingen, det er rett og slett ikke så hyggelig der. Hove kan skilte med bedre område, stemning og publikum. Men Hove er en så fersk festival at det ville kanskje vært urettferdig om den vant, sier Hval.

Hun mener festivalen som får knutepunktstatus bør ligge utenfor hovedstaden.


– Øya er en hotellfestival. Den ligger midt i Oslo, og får ekstremt mye medieomtale.

For meg er det viktig at festivalen klarer å skape en ute-avverden- følelse, at man kommer vekk fra det som er trygt og kjent.

Skeptisk til knutepunkt

Jonas Skybakmoen i trønderbandet Johndoe heier på Storåsfestivalen.

– Den har lokal mat, ivaretar bygda og gir noe tilbake til lite lokalsamfunn. I tillegg har Storås en del ålreite tanker omkring det å drive festival, hvor de som står bak er en dyktig gjeng som klarer å lage festival på sine premisser og likevel tjene penger, sier han.

BigBangs frontfigur, Øystein Greni, er skeptisk til en knutepunktordning.

– Jeg er prinsipielt imot at én festival skal forfordeles framfor andre. Jeg skjønner at det er godt ment, men det blir likevel galt. Det avgjørende blir hvem som klør hverandre på ryggen og er flinkest til å drive lobbyvirksomhet, sier Greni.

Hanne Hukkelberg setter også spørsmålstegn ved knutepunktordningen.

– Jeg lurer på om det lønner seg, eller om mangfoldet blir borte hvis en gigant tar over og bestemmer over de små.

LES OGSÅ:

<B>UTFORDRER DE BESTÅENDE: Sveinung Sundli (28) er en av initiativtakerne til Storåsfestivalen. I badestampen sammen med jentene Anne Föhre og Viktorija.