Artistene slipper kulturmoms

- Det er bare å bøye seg i støvet.

SLIPPER MOMS: Kulturminister Trond Giske og finansminister Kristin Halvorsen offentliggjorde i dag at festivaler og konserter slipper å betale moms.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SLIPPER MOMS: Kulturminister Trond Giske og finansminister Kristin Halvorsen offentliggjorde i dag at festivaler og konserter slipper å betale moms. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet):
- Vi trakk konklusjonen for en god tid tilbake. Festivaler, konsertarrangører og fri scenekunst kommer ikke til å falle inn under kulturmomsen, sier Trond Giske til Dagbladet.

Han forteller at det var den økende motstanden blant norske artister som gjorde at de valgte å offentliggjøre dette i dag
.

- Vi registrerte at det var en viss uro rundt dette, og noen steder kunne jeg lese at det var bestemt at artistene kom til å bli rammet av kulturmomsen. Dermed følte vi at det var riktig å gå ut og dempe den unødvendige bekymringen, sier kulturministeren.

Grunnen til at noen grupper nå slipper kulturmoms, er ganske enkelt at de som arbeidet med det innså at ikke alle deler av norsk kulturliv ville dra nytte av momsen.

- Vi har brukt to milliarder kroner på å bygge opp norsk kultur, og det ville vært helt meningsløst om vi nå skulle gjennomført noe som bidrar til å rive det ned igjen, sier Giske.

- Vi er heldige
Hos Stand Up Norge ble nyheten mottatt med lettelse og jubel, og leder Elina Krantz er ikke snau i sin omtale av kulturministeren.

- Det er helt fantastisk, og bare å bøye seg i støvet. Jeg har fått telefoner og e-poster i hele dag. Folk er overlykkelige og begeistret, forteller hun.

- Vi er utrolig heldige som har en regjering som tar så godt vare på kulturlivet. Dette har vært en viktig sak for oss.

Omfavner kulturmomsen
Generalsekretær i Norges museumsforbund, Tron Wigeland Nilsen, er en av dem som hele veien har ønsket seg kulturmoms. Han håper fortsatt at momsen blir innført på de resterende områdene.

Ved å betale fast moms, slipper nemlig museene å sortere ut momsbelagte deler av driften, som kaféer og lignende. I tillegg vil de få avslag ved nybygg, vedlikehold og andre tjenester.

- Dagens system er tullete. Det er ikke kulturlivet verdig å bruke så mye tid og penger på momsplanlegging, sier Nilsen til Dagbladet.

Han forteller at de ble svært skuffet da kulturmomsutvalgets innstilling, hvor det ble foreslått å gjøre blant annet museene momspliktige, ikke ble fulgt opp i statsbudsjettet.

- Det kommer en ny museumsmelding i august, og der forventer vi å kunne lese om moms, sier han.

Trond Giske uttaler at de på dette punktet ikke kan si noe sikkert før neste statsbudsjettforhandling.