Artistenes drømmehjem

TJØME (Dagbladet): Gamle Ormelet er herskapshuset der musikere, kunstnere og forfattere elsker å være. Og hjemmet til Dorthe Endresen (40).

Noen få kilometer fra Verdens Ende står skiltet som viser vei til Gamle Ormelet, en sjelden blomst i den norske kulturfloraen. Det gamle herskapshuset og tidligere pensjonatet ligger innhyllet i grønt, hvitt og blått. Gress og trær, skyer og himmel rammer Dorthe Endresens virkeliggjorte drøm perfekt.

- Velkommen. Stig på. Nei, vi tar ikke kjøkkeninngangen. Gå rundt og gjør entré slik folk som møter Gamle Ormelet gjør, sier Dorthe.

Alle er på fornavn med Dorthe.

Svermerisk sted

For ti år siden gjorde Dorthe det hun ikke nøler med å kalle ren galskap. Hun kjøpte den loslitte og falleferdige eiendommen, en gang bygd av reder Anders Wilhelmsen. Seinere overtok Dorthes familie herskapelighetene og drev det som pensjonat, før det forsvant ut av familien og ble diskotek - inntil Dorthe igjen kom på banen.

- Da jeg kjøpte det, var det helt nedkjørt. Bueganger og plysj overalt. Helt «Twin Peaks». Jeg kjøpte konjakk og torde ikke bli edru på ei uke. Så hev jeg ut dritten og huset fikk tilbake sitt eget liv. Helt sant, det sagnomsuste sommerpensjonatet har sin puls - sin egen klokke - og sitt eget liv.

Man fornemmer en atmosfære av levd liv når man er på Ormelet. Her kommer pensjonistpar som fniser og minnes elskoven i buskene for 50 år siden.

- Det er et svermerisk sted. Mange barn er blitt unnfanget her ute.

Jenter in charge

Navnene Joakim Nielsen, Dag Solstad, Lars Lillo Stenberg er ripet inn i de smårutete vinduene: autografer og hilsener fra gjestene.

Enkelte stoler har et messingskilt med navn som Arne Nordheim, Bare Egil (Hegerberg), Gro Dahle, Anne-Lise Berntsen og Young Neils .

- Når vi jentene som driver stedet mener at enkelte artister har gitt oss ekstra minneverdige opplevelser, får de sin egen stol.

Dorthe har bare jenter ansatt i sommerhalvåret, når dørene åpner for kunstutstillinger, revy/show, forfattermøter og konserter. Ellers i året bor hun her alene sammen med tvillingsønnene Lars og Ask (4).

- Jentene er barkeepere, kaféverter, kokker og dørvakter. Blir en gjest for full, leier vi ham ut på plenen og gir ham en kopp kaffe.

Sopp- og fisketurer

«Som å spille på en hjemme-alene-fest», har Ole Paus sagt om Dorthes paradis. Lars Lillo Stenberg er forelsket i stedet, og har vært fast inventar i ti år.

- Vi har flest akustiske konserter, men Young Neils får stedet til å riste en helg hver sommer. Artistene går på sopptur, eller fisker, lager mat på mitt kjøkken, bor i privaten og gjør som de vil. Så er det konsert, og etterpå sitter vi - og kanskje noen gjester - oppe hele natta og drikker rødvin.

Dorthe forteller at de samme gjestene - og artistene - kommer år etter år. Hun mener stedet gjør noe med folk: Gjestene legger fra seg mobiltelefonen, stresser ned og er lydhøre, og artistene byr på seg selv.

- De blir liksom mer sjenerøse. Gir litt ekstra. Og selv om jeg ikke kan betale så mye, kommer de like fullt.

Jørn Christensen i Young Neils slapper i hvert fall godt av: - Å være her er som en del av ferien.

EN DRØM: Gamle Ormelet er Dorthe Endresens drøm som er blitt virkelighet: en kulturperle som forener publikum og artister til et personlig møte i idylliske omgivelser. - Stemning og atmosfære er viktig. Ormelet skal aldri bli en turistmaskin, sier den driftige kvinnen.Foto: ANDERS GRØNNEBERG