Halsey om #metoo:

Artistens sterke dikt om seksuelle overgrep går verden rundt

Sangeren Halsey leste dikt om rystende opplevelser under demonstrasjonstog i New York.

MEKTIG: Artisten Halsey var en av talerne under «Women's March» i New York. Med dette mektige diktet forteller hun om sine opplevelser rundt seksuell trakassering og voldtekt, på en måte som har kapret oppmerksomheten til mennesker verden over. Video: Reuters Vis mer

(Dagbladet) Den amerikanske sangeren Halsey (23) var blant de kjente kvinnene som talte under «Women's March» i New York i helga.

Fra talerstolen fremførte Halsey et rått dikt der hun fortalte om seksuelle overgrep mot både henne selv og en venninne, skriver amerikanske Billboard.

Halsey, som egentlig heter Ashley Nicolette Frangipane, forteller fra året 2002, da hun er rundt åtte år gammel og opplever et overgrep.

«Jeg er for ung til å forstå hvorfor det gjør så vondt i lårene mine, men jeg må ligge, jeg må ligge», sier Halsey i diktet.

Abortklinikk

Hun forteller også om at hun blir med bestevenninnen til abortklinikken etter at venninnen har blitt voldtatt av en mann som er tilknyttet skolefritidsordningen.

«Og hun ber til Gud om at hun ikke trenger en abort, for hun har ikke råd til det», skriver Halsey.

PÅ TALERSTOLEN: Halsey i New York under kvinnemarsjen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
PÅ TALERSTOLEN: Halsey i New York under kvinnemarsjen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Halsey skriver at hun bare er rundt 18 år når hun blir tvunget til sex med en mann som hun har et forhold til.

«Han vil ha sex, og jeg vil bare sove / Han sier at jeg ikke kan si nei til ham / Så mye skylder jeg ham», skriver hun blant annet.

Hånd i trusa

Og heller ikke etter at Halsey er blitt en verdenskjent sanger, har hun sluttet å oppleve seksuell trakassering. I diktet beskriver hun denne opplevelsen fra 2017:

«Jeg tror jeg er beskyttet fordi jeg er på skjermen / Ingen ville tørre å oppføre seg slik i nærheten av meg / Jeg har opparbeidet min trygghet / evig ren / Inntil en mann jeg stoler på får hendene sine i trusa mi», skriver Halsey.

Diktet var et av mange sterke vitnesbyrd som kom frem i løpet av helgas «Women's March», hvor hundretusener av demonstranter tok til gatene over hele USA. Bakgrunnen var en protest mot president Donald Trump, som ble innsatt for ett år siden.

Diktet er blitt gjengitt i en rekke store internasjonale medier. På Twitter sier Halsey selv at hun er overveldet over all støtten hun har hatt etter at hun framførte diktet.

Den Oscar-vinnende skuespilleren Natalie Portman (36) fortalte blant annet hvordan hun opplevde å debutere som skuespiller som 13-åring, og at hennes første fanbrev var en voldtektsfantasi fra en mann.