Artister boikotter Norwegian

- Det handler om respekt.

BOIKOTTER: Countryartisten Ida Jenshus boikotter flyselskapet Norwegian, og oppfordrer sine felles medmusikanter til å gjøre det samme. Bakgrunnen er at flyselskapet er kjent for å behandle instrumenter dårlig. Foto: Lars Myhren Holand
BOIKOTTER: Countryartisten Ida Jenshus boikotter flyselskapet Norwegian, og oppfordrer sine felles medmusikanter til å gjøre det samme. Bakgrunnen er at flyselskapet er kjent for å behandle instrumenter dårlig. Foto: Lars Myhren HolandVis mer

(Dagbladet): En rekke norske musikere boikotter flyselskapet Norwegian, og oppfordrer kollegaer til å gjøre det samme.

Bakgrunnen for boikotten er at artistene flere ganger har opplevd at flyselskapets personale ikke tar hensyn til instrumentene deres.

Oppfordrer til boikott - Personell på flyet har tatt instrumenter for flerfoldige ti tusen kroner og slengt dem ned i bagasjesjakta, sier gitarist i Åge Aleksandersens band Sambandet, Skjalg Raaen til NRK Kulturnytt.

Ida Jenshus er også blant dem som engasjerer seg, og har ifølge NRK skrevet et Facebook-innlegg der hun oppfordrer sine kollegaer til boikott.

- Jeg vil oppfordre felles medmusikanter til å velge et annet flyselskap enn Norwegian når de flyr med instrumenter, sier hun til radioprogrammet.

- Handler om respekt Nestleder i Musikernes fellersorganisasjon, Kristin Haagensen, kjenner godt til problemet.

- Det som er hovedproblemer er uforutsigbarheten. Det er litt tilfeldig hvem man treffer på i flyselskapene. Det må være konsekvent hva som tillates, slik at man kan forholde seg til det, sier hun, og legger til:

- Dette er ikke gjenstander musikerne har med seg for moro skyld. Det er veldig verdifulle ting de må ha med seg for å kunne jobbe, det er ikke bare noe man kan slenge ned i en sjakt. Det handler om respekt for musikerne.

Hun forteller også at den internasjonale musikerorganisasjonen Fim lenge har jobbet for å få gjennom en lov i EU, som går på at flyselskapene skal pålegges å styrke rettighetene til folk som vil ta med seg instrumenter om bord.

- Loven har gått gjennom Europaparlamentet, og skal nå opp i Europarådet. Denne loven har vært i USA siden 2012, så vi håper den går gjennom i Europa også, sier hun.

- Prøver å tilrettelegge Lasse Sandaker-Nilsen, informasjonssjef i Norwegian, mener derimot at Norwegians regler er klare og tydelige.

- Vi syns selvfølgelig at dette er synd. Men vi gjør alt vi kan for at musikere kan ta med seg instrumentene sine om bord. Instrumentene som er innenfor standardmålene for håndbagasje kan ma ta med seg på ordinært vis, og de større instrumentene prøver vi også å få plass til, sier han til Dagbladet, og legger til:

- Vi kan ikke be andre passasjerer om å ikke ta med seg håndbagasje fordi at en musiker skal ta med seg instrumentet sitt. Men vi prøver å tilrettelegge så mye vi kan.

Han forklarer at det finnes to alternativer for å være sikker på at instrumentet ikke blir kastet ned i en bagasjesjakt: Å kjøpe et sete til instrumentet, eller å sende det som spesialbagasje.

- Det er også et sikkerhetsaspekt her. Vi kan ikke ha store instrumenter i kabinen. Stort sett opplever vi at dette går veldig bra, fordi vi har et profesjonelt mannskap om bord, sier han.

- Forstår du at er vanskelig å vite hva man skal gjøre?

- Jeg forstår at det er en usikkerhet knytta til det. Men vi har et klart og tydelig regelverk på det. Det eneste som prioriteres utover håndbagasje er passasjerer som må ha med seg livsnødvendig medisinks utstyr.