Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Artistopprør mot Huitfeldt

Profilerte musikere går til angrep på Anniken Huitfeldt etter at Rikskonsertene nå må legge ned sine offentlige konserter.

- VOLDSOMT: Lars Lillo-Stenberg mener avgjørelsen vil gå utover både kulturtilbud, musikere og kulturhusenes virksomhet. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
- VOLDSOMT: Lars Lillo-Stenberg mener avgjørelsen vil gå utover både kulturtilbud, musikere og kulturhusenes virksomhet. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

I går skrev Dagbladet at Anniken Huitfeldt innen 2013 vil flytte mellom 10 og 15 millioner kroner fra Rikskonsertene og over til Kulturrådets musikkerordning og arrangørstøtteordning.

Ifølge Rikskonsertene innebærer dette at deres offentlige konsertvirksomhet blir lagt ned slik vi kjenner den i dag.

- Dette er et gufs fra fortida, og setter hele kulturpolitikken langt tilbake i tid. Det er helt skandaløst, sier Frode Alnæs, som selv har vært på turné med Rikskonsertene.

- Forsøpling av kulturen Alnæs lar seg ikke overbevise av Huitfeldts argument om at pengene overføres til Kulturrådet, som igjen skal styrke de lokale arrangørene.

- Jeg tror ikke Huitfeldt har forstått helt hva dette innebærer. En viktig del av kulturtilbudet til distriktene vil nå forsvinne.

Onsdag uttalte den anerkjente jazzgitaristen og komponisten Terje Rypdal, som nylig avsluttet en turné med Rikskonsertene, følgende til Dagbladet:

 
- At den rødgrønne regjeringen kan stå innefor noe som lukter av Frp-politikk, det er utrolig. Dette er en forsøpling av kulturlivet, sa han.

- Trist avgjørelse Lars Lillo-Stenberg har selv vært med på skoleturné med Rikskonsertene.

- Det høres ut som en ganske voldsom avgjørelse. Dette er noe som går utover både kulturtilbud, musikere og kulturhusenes virksomhet. Dette kan vise seg å være en trist avgjørelse, og det virker ikke som kulturministeren har tenkt nøye gjennom beslutningen, sier han.

Lillo-Stenberg har ikke selv så mye å gjøre med Kulturrådet, men er skeptisk til utviklinga.

- Jeg liker ikke slik sentralisering.

- Mindre forutsigbart En annen som har vært på skoleturné med Rikskonsertene, er Elling Borgersrud i Gatas Parlament. Han er også skeptisk til Huitfeldts vedtak.

- SKANDALØST: Frode Alnæs beskriver kuttet i Rikskonsertene som et gufs fra fortida.
- SKANDALØST: Frode Alnæs beskriver kuttet i Rikskonsertene som et gufs fra fortida. Vis mer

- Fordelen med Rikskonsertene for musikeren er at det har gjort det mer forutsigbart. Bidrag til musikere og arrangører
gjennomm Kulturrådet er mindre forutsigbart både for musiker og mottaker, sier han

Borgersrud presiserer at han ikke kjenner detaljene i vedtaket, men er kritisk til at Kulturrådet tar penger fra Rikskonsertene.

- Hvis kulturlivet blir for sentralisert blir smak og personlige kontakter viktigere. Det har en tendens til å gå i favør etablerte musikere og finkulturen.

- Ikke bærekraftig For Arnfinn Bjerkestrand, som sitter i utvalget for støtteordninger til musikere og arrangører i Kulturrådet, er det ikke viktig hvem som fordeler pengene, men hvem de fordeles til.

- Det viktigste er å styrke musikerøkonomien, både lokalt og regionalt. Dagens økonomi er ikke bærekraftig nok, og derfor vrir vi ordningen fra Rikskonsertene over til lokale musikere og arrangører.

Han viser til at arrangørstøtten fra Kulturrådet per konsert var på 2555 kroner i 2009, mens Rikskonsertenes gjennomsnittlige konsertkostnad var på hele 122 000 kroner.

- Det er rettferdig å flytte disse store kostnadene over til lokale arangører. Mange fylker får en mindre andel av offentlige støttemidler enn ønskelig, sier Bjerkestrand, og viser til at Rikskonsertene bare oppsøkte tre kommuner i Troms i 2010.

Anniken Huitfeldt er også uenig i kritikken.

- FORSØPLER: Terje Rypdal syns den vedtaket lukter av Frp-politikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- FORSØPLER: Terje Rypdal syns den vedtaket lukter av Frp-politikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Å gi midler rett til musikere og lokale arrangører er det motsatte av sentralisering. Band som Kråkesølv og Moddi har fått penger fra Kulturrådet til omfattende turnéer den siste tida, eksemplifiserer Huitfeldt.

Kulturministeren peker også på støtten til en rekke lokale arrangører som Kulturrådet har gjort.

- Karmøygeddon Metal Klubb har søkt kommune og fylke uten å få støtte, men fikk det av Kulturrådet, sier Huitfeldt, og gir beskjed til Lillo-Stenberg om at han nå kan få besøke andre konsertsteder i tillegg til skoler, når han drar på Rikskonsert-turné neste gang.

- FAVORISERER FINKULTUREN: Elling Borgersrud i Gatas Parlament er kritisk til at Kulturrådet tar penger fra Rikskonsertene. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
- FAVORISERER FINKULTUREN: Elling Borgersrud i Gatas Parlament er kritisk til at Kulturrådet tar penger fra Rikskonsertene. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media