Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Arve Juritzen i strupen på bokbransjen: - Makta er ikke sunn

Vil ha myndighetene på banen etter at Norges største forlag er ilagt 32 millioner kroner i bøter.

KRITISK: - Dagens vedtak fra Konkurransetilsynet viser at maktkonsentrasjonen i bokbransjen ikke er sunn, og at den verken gagner lesere, forfattere eller mangfoldet, sier forlegger og eier av Juritzen forlag, Arve Juritzen til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK: - Dagens vedtak fra Konkurransetilsynet viser at maktkonsentrasjonen i bokbransjen ikke er sunn, og at den verken gagner lesere, forfattere eller mangfoldet, sier forlegger og eier av Juritzen forlag, Arve Juritzen til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Dagens vedtak fra Konkurransetilsynet viser at maktkonsentrasjonen i bokbransjen ikke er sunn, og at den verken gagner lesere, forfattere eller mangfoldet, sier forlegger og eier av Juritzen forlag, Arve Juritzen til Dagbladet.

Konkurransetilsynet opplyser i en pressemelding onsdag at de har ilagt fire norske forlag til sammen 32 millioner i gebyr for ulovlig samarbeid.

- Utvekslet sensitiv informasjon

Ifølge Konkurransetilsynet, ved settekonkurransedirektør Mads Magnussen, har Cappelen Damm, Gyldendal, Schibsted Forlag (nå eid av Vigmostad & Bjørke) og Aschehoug samarbeidet om en kollektiv boikott av den tidligere distributøren Interpress, og utvekslet konkurransesensitiv informasjon.

Flere av de bøtelagte forlagene er eier distributøren Bladcentralen, som var Interpress' argeste konkurrent. Sistnevnte er nå nedlagt i Norge. Forlagene mener selv at de ikke har gjort noe galt.

Makta til de store forlagene med tilhørende bokhandler har i en årrekke vært en kjepphest for Juritzen. Aschehoug har Norli, Gyldendal eier Ark, og Cappelen Damm har Tanum.

- Det må innføres eierskapsbegrensninger slik det er i avisbransjen, sier Juritzen.

- Usunne og ulike

- Slik det er nå bestemmer tre store forlag hvilke bøker som skal synliggjøres i bokhandlene. Vi er avhengig av konkurrentene våre for å slippe til. Interpress var veldig viktige for oss, men er historie. Vi har ikke klart å ta igjen den omsetningen vi hadde gjennom Interpress, fortsetter forleggeren.

Juritzen ønsker at myndighetene kommer på banen for å regulere bransjen.

- Konkurransevilkårene er usunne og ulike. Jeg håper at norske myndigheter leser Konkurransetilsynets vedtak, og ser på vilkårene i bransjen, sier han.

Juritzen forlag sto i 2016 i fare for å bli slått konkurs etter en tvist med Reitangruppen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media