Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Arve Juritzen prøvde seg på anmelder-sensur

Forlegger i Juritzen forlag, Arve Juritzen, nektet å sende Odd Nerdrums siste bok til Dagbladets litteraturanmelder Cathrine Krøger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pubertal problematikk: Her finner du anmeldelsen av boka

- Når vi vet at vi får en slakt føles det ikke bra å være den som bærer offerlammet fram på slakterbordet. Det har jeg ikke hjerte til, sier Arve Juritzen.

Forleggeren i Juritzen forlag nektet å sende et anmeldereksemplar av Odd Nerdrums bok «Hvordan vi lurer hverandre» til Dagbladets anmelder Cathrine Krøger, fordi han mener hun har forutinntatte meninger om Nerdrum.

- Dagbladet har tidligere mottatt to eksemplarer av Nerdrums bok. Da avisa ba meg sende et eksemplar til Krøgers hytteadresse, takket jeg pent nei. Krøger er en del av det etablerte Kultur-Norge som Nerdrum har fått i hodet gjentatte ganger, sier Juritzen.

- Uprofesjonelt

- Jeg tror ikke Juritzen vet hva forlagsvirksomhet dreier seg om. Det er veldig spesielt å gi en kritiker skylden for at han gir ut dårlige bøker, sier Cathrine Krøger.

Hun har jobbet som litteraturanmelder i 20 år - ti av dem i Dagbladet. Det er første gang hun opplever å bli sensurert.

For to år siden anmeldte Krøger romanen «Korinternes gjerninger» som utkom på Juritzen forlag. I anmeldelsen gikk hun hardt ut mot forlaget.

- BITTE LITE PRINSIPP: - Jeg vil ikke være den som løfter offeret opp på slakterbenken, sier forlegger Arve Juritzen. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN
- BITTE LITE PRINSIPP: - Jeg vil ikke være den som løfter offeret opp på slakterbenken, sier forlegger Arve Juritzen. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer

- Krøgers anmeldelse var en ren sjikane, både av forfatteren og av meg. Ikke fordi hun kritiserte oss, men fordi hennes nærmeste familie har ligget i konflikt med forfatteren i mange år, sier Juritzen.

Konspirasjonsteorier

Dette benekter Krøger på det sterkeste. Hun hevder at hun først fikk vite om konflikten halvannet år etter at boka ble anmeldt.

- For det første dreier ikke dette seg om min nærmeste familie. Konflikten det var snakk om var ukjent for meg da jeg anmeldte boka og har ingenting med anmeldelsen å gjøre. Som forlegger kan du ikke forholde deg til slike konspirasjonsteorier, da har du ingenting i bransjen å gjøre, sier Krøger.

- Mener du at forleggerne skal legge føringer på hvem som anmelder bøker, Juritzen?

- Nei, og det gjør jeg ikke heller. Det dummeste en forlegger gjør er å kritisere anmeldelsen.

- Men det er jo det du gjør?

- Ja, og det er sikkert ikke lurt, men jeg har ikke behov for å gå i takt. Jeg sier hva jeg mener. Bokanmeldere er vel ikke heller noen guder hvis arbeid ikke skal kunne diskuteres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!