DØD: Dagbladets tidligere sjefredaktør Arve Solstad gikk bort fredag 3. juni. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
DØD: Dagbladets tidligere sjefredaktør Arve Solstad gikk bort fredag 3. juni. Foto: Steinar Buholm / DagbladetVis mer

Arve Solstad er død

Dagbladets tidligere sjefredaktør ble 80 år gammel.

(Dagbladet:) Tidligere sjefredaktør i Dagbladet, pressemann og professor i journalistikk, Arve Solstad, er død, bekrefter familien til NTB.

Solstad døde i sitt hjem i Oslo i dag, og ble 80 år gammel.

- Han var en av etterkrigstidens store norsk presseredaktører. Det viktigste Arve etterlater seg er fornyelsen av den politiske journalistikken. Han omformet Dagbladet fra å være et partiorgan for Venstre, til å bli en avis som ble ledende på kritisk og analytisk journalistikk, sier Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen.

- En høvding Markussen forteller at Solstad også tok grep om økonomien til Dagbladet og moderniserte avisa.

- Mange av oss godt voksne i Dagbladet snakker om ham som en høvding og en stor inspirator. Jeg har hatt nær kontakt med han til det siste. Selv om han var en godt voksen mann, så kommer dette dødsfallet brått på, sier Markussen.

VIGNETTBILDE: Arve Solstad slik mange husker sjefredaktøren. Foto: Mette Randem / Dagbladet
VIGNETTBILDE: Arve Solstad slik mange husker sjefredaktøren. Foto: Mette Randem / Dagbladet Vis mer

Solstad ble født i 1935 i Orkdal i Sør-Trøndelag, og er kjent som en av etterkrigstidens store redaktører. Han ledet Dagbladet til å bli en frittstående og politisk uavhengig avis, noe som førte til at flere store norske aviser fulgte etter.

- Vant Narvesenprisen I 1964 fikk han fast ansettelse i Dagbladet og ble i årene som fulgte kjent for sin uavhengige politiske dekning. I 1969 mottok Solstad Narvesenprisen for fremragende journalistikk.

I 1973 tok han over som sjefredaktør i Dagbladet. En stilling han stod i fram til 1989. Senere fungerte han som politisk redaktør fram til 1995.

I STUA: Arve Solstad i 2011 med avisa han ledet, utviklet og var en del av i flere tiår. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
I STUA: Arve Solstad i 2011 med avisa han ledet, utviklet og var en del av i flere tiår. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

Solstad var tilknyttet Dagbladet som skrivende journalist i politisk avdeling fram til 2002.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

ARVE SOLSTAD: Under feiringen av Dagbladets 140 årsdag. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
ARVE SOLSTAD: Under feiringen av Dagbladets 140 årsdag. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer