Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Arve Tellefsen ble mobbet som barn

- Det var plagsomt, forteller han. Men det er tapet av storesøsteren som har plaget ham mest.

IKKE GLEMT: Arve Tellefsen savner storesøster. Hun døde da han var syv år gammel. Foto: Benjamin A. Ward
IKKE GLEMT: Arve Tellefsen savner storesøster. Hun døde da han var syv år gammel. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arve Tellefsen begynte å spille fiolin som syvåring. Han husker godt sin første sceneopptreden - på Bakklandet menighetshus i Trondheim.

- Jeg var så liten at jeg måtte stå oppå et bord for at folk skulle se hvem det var, forteller han.

Han har glemt hvilken låt han fremførte, men opplevelsen er ikke borte.

- Jeg husker at det var veldig stas å opptre på en elevkonsert, etter å ha spilt fiolin i bare et halvt år. Det var antakelig ikke rare greiene, men jeg hadde i alle fall glede av det selv, sier han og ler.

Siden debuten har Arve mottatt en rekke utmerkelser og solgt over en halv million CD-er bare i Norge. I 1988 var platen «Pan» den mest solgte norske utgivelsen uansett sjanger.

Han er i dag gift med jurist Kristin Slørdahl. Sammen har paret døtrene Kari Sofie (10) og Ingeborg (8).

Kort forhold Begge døtrene har begynt å spille fiolin. Det er ikke helt problemfritt for Arve. Han er skeptisk til at jentene velger å følge i hans fotspor. I dagens internasjonale klima er det ikke lett å lykkes.

- Jeg tror det er mange andre måter man kan få et bedre liv på, sier han til Dagbladet.

Mye reising og et vanskelig kjærlighetsliv beskriver han som noen av ulempene med en karriere som artist.

Arve var gift på midten av 70-tallet. Den gang varte det i ett år.

- Reising og familieliv lar seg ikke kombinere, forteller han og innrømmer at han i dag er veldig hjemmekjær.

Plagsomt Starten på karrieren var tøff for Arve. Som ung gutt ble han mobbet på grunn fiolinspillingen.

- Fiolinkassen var et yndet mål for snøballkasting. Det var erting og terging over en lav sko, forteller han til Dagbladet.

- Det var plagsomt, fortsetter han.

UVANLIG: I forbindelse med sin første sceneopptreden, i 1944, måtte Arve Tellefsen til fotograf. - Det var ikke så vanlig å bli tatt bilde av den gangen, så jeg var veldig stolt, minnes han. Foto: Benjamin A. Ward
UVANLIG: I forbindelse med sin første sceneopptreden, i 1944, måtte Arve Tellefsen til fotograf. - Det var ikke så vanlig å bli tatt bilde av den gangen, så jeg var veldig stolt, minnes han. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

Selv om han selv ble mobbet frykter han ikke at barna skal oppleve det samme.

- I dag er det statussymbol å gå rundt med en fiolinkasse.

Kunne blitt dyrlege Det var ingen selvfølge at Arve Tellefsen skulle bli artist. I en periode i tenårene vurderte han å bli dyrlege.

Han kunne også endt opp som fotballspiller. I 1960 ble juniorlaget til Roseborg cupmestre for første gang.

- Akkurat der og da tenkte jeg, søren, jeg skulle ikke forlatt laget. Jeg kunne ha sittet på reservebenken. Tanken om dyrlege derimot slo jeg raskt fra meg.

Mistet storesøsteren Arves eldste datter, Kari Sofie, er oppkalt etter hans storesøster. Hun døde 9 år gammel av giktfeber.

- Å miste søsteren min er det verste jeg har opplevd. Det har preget meg hele livet, forteller han til Dagbladet.

- Kari var en viktig fjerdepart av familien som plutselig forsvant.

I boken «Arve Tellefsen. Et portrett» fra 2001 kan han ikke huske søsteren sin i det hele tatt. Psykiatere har forklart at det trolig skyldes en form for blokkering etter sjokket.
 
Blakk student I dag er Arve oppført med en inntekt på over 1,9 millioner kroner. Under studietiden i Danmark var hans økonomiske situasjon hardt presset. Han var da i begynnelsen av 20-årene.

LIKER JENS: Men Arve Tellefsen ville ikke hatt jobben til statsministeren. - Jeg skjønner ikke at Jens orker. Det er dårlig betalt. Det er jo middelmådige fotballspillere på både Brann og Rosenborg som har tre ganger så mye som statsministeren i lønn, påpeker han. Foto: Benjamin A. Ward
LIKER JENS: Men Arve Tellefsen ville ikke hatt jobben til statsministeren. - Jeg skjønner ikke at Jens orker. Det er dårlig betalt. Det er jo middelmådige fotballspillere på både Brann og Rosenborg som har tre ganger så mye som statsministeren i lønn, påpeker han. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

- Studietiden var en veldig vekslende periode i livet mitt. Jeg var i ferd med å gi opp og reise hjem. Kassen var tom, sier han.

I desember må kanskje Arve Tellefsen opp på bordet igjen. Han fyller 75 år, og familien gleder seg til å feire superfiolinisten.

DÅRLIG SAMVITTIGHET: - Jeg er overrasket over at jeg har gjort det så bra som jeg har gjort. Jeg er velsignet med mye dårlig samvittighet, derfor har jeg øvd og jobbet mye, forteller Arve Tellefsen i et intervju med Dagbladet. Foto: Benjamin A. Ward
DÅRLIG SAMVITTIGHET: - Jeg er overrasket over at jeg har gjort det så bra som jeg har gjort. Jeg er velsignet med mye dårlig samvittighet, derfor har jeg øvd og jobbet mye, forteller Arve Tellefsen i et intervju med Dagbladet. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer