Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spellemannprisen:

Arve Tellefsen fikk årets hederspris - men de fant ham ikke fordi han hadde dratt hjem

- Få ham opp på scenen, dersom noen har sett ham.

ÅRETS HEDERSPRIS: Arve Tellefsen vant årets hederspris under Spellemannprisen.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ÅRETS HEDERSPRIS: Arve Tellefsen vant årets hederspris under Spellemannprisen.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SENTRUM SCENE (Dagbladet): I kveld gikk årets Spellemannpris av stabelen på Sentrum Scene, hvor store deler av norsk musikkbransje var samlet for å hylle seg selv og hverandre.

Arve Tellefsen fikk tildelt årets hederspris. Prisen skulle overrekkes av fjorårets vinner, Tommy Tee, samt Åse Kleveland.

Da det var dags for å få opp vinneren på scena, gikk det imidlertid ikke helt som planlagt.

Arve Tellefsen bidro blant annet på kveldens åpningsnummer, sammen med KORK. På slutten av kvelden, da det var meningen at Tellefsen skulle holdt sin takketale, var han imidlertid ingen sted å finne.

- Få ham opp på scenen, dersom noen har sett ham, proklamerte Kleveland fra scena.

Etter hvert valgte NRK å vise en kavalkade fra Tellefsens karriere. Selv etter at denne var vist, hadde ikke fiolinisten meldt seg. Kleveland og Tommy Tee måtte dermed ta med hedersprisen ned igjen fra scena.

- Etter en lang dag med prøver og opptak valgte Arve å dra hjem før sendingen var over, sier Helge Westbye i plateselskapet Grappa i en pressemelding.

Produsenten Rubicon tar selvkritikk på at de ikke håndterte episoden slik de ønsket, slik at Tellefsen var til stede under hyllesten.

- Vi planlegger og tar forhåndsregler i forbindelse med utdelingen av en slik pris. Det er ytterst få som vet hvem som vinner den på forhånd. Det skaper spenning og usikkerhetsmomenter helt frem til prisen deles ut. I dette tilfellet klarte ikke vi å håndtere vinneren på en riktig måte slik at han kunne motta prisen slik vi så for oss. Vi er uansett stolte og glade for å kunne bidra til at en ekte spellemann og hedersmann vant denne prisen, sier Gard Mortensen i Rubicon TV.

Begynte å spille som seksåring

I desember fylte den folkekjære fiolinisten 80 år, og kunne mildt sagt se tilbake på en eventyrlig og suksessfull karriere.

Tellefsen begynte å spille fiolin allerede som seksåring, og har gjennom mange tiår gledet alt fra dronningen til mannen i gata med sine sarte bueferdigheter.

Tellefsen har gjennom sin suksessrike karriere vunnet flere priser. Han har blant annet vunnet Spellemannprisen i ulike kategorier opp til flere ganger.

Fiolinisten fikk i 1996 også Norsk kulturråds ærespris. Prisen deles årlig ut av Norsk kulturråd til en person som har «gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv». Den anerkjente fiolinisten ble i 2007 tildelt Anders Jahres kulturpris som først og fremst er en hedersbevisning for utmerket arbeid.

Han vokste opp i en ettromsleilighet i Kirkegata i Trondheim før og under krigen, sammen med mora Klara Ingeborg og faren Arne - storesøster Kari og lillebror Karl-Erik.

- Tenkt på døden

Den populære 80-åringen var hele 64 år gammel da han ble far for første gang, og han har døtrene Kari Sofie (15) og Ingeborg Cecilie (13).

De har han sammen med kona Kristin Slørdahl, som han giftet seg med i 2005. Da Dagbladet møtte Arve Tellefsen i desember, forklarte han at døtrene er med å holde ham vital og aktiv.

- De siste åra har jeg tenkt mer og mer på døden, Jeg er ikke redd for den, men jeg er spent på hva som skjer - ingen har jo kommet levende tilbake og kan fortelle.

- Du er jo en godt voksen far, tenker du på at døtrene skal miste sin pappa?

- Jentene mine er modne og sterke unge kvinner nå, de klarer seg uansett. Jeg ser det mer fra et egoistisk ståsted, det er jeg som vil være med dem, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!