Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Arve Tellefsens store sorg: Husker ikke sin døde søster

Har søkt hjelp hos psykiater for å få igjen minnene om storesøsteren, som døde ung.

MANGLER MINNER: Det går ikke en dag uten at Arve Tellefsen tenker på storesøsteren som døde for 70 år siden. Likevel har den folkekjære fiolinisten inger minner om henne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MANGLER MINNER: Det går ikke en dag uten at Arve Tellefsen tenker på storesøsteren som døde for 70 år siden. Likevel har den folkekjære fiolinisten inger minner om henne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Den folkekjære fiolinisten mistet storesøsteren Kari da han var liten gutt. Den unge jenta drømte om å bli pianist, men hadde giktfeber som gikk over i betennelse i hjerteposen. Hun ble bare ni år gammel.

Arve Tellefsen (76), som var seks og et halvt år da søsteren døde, begynte å spille fiolin samme høst, og ifølge den nye biografien «Arve Tellefsen: Æ må jo spæll?» av Ole-Einar Andersen tenkte han at han skulle oppfylle musikkdrømmen for henne.

Det har han gjort til gagns - men tapet av søsteren, som sto ham svært nær, var så traumatisk for Tellefsen at han fortrengte alle minner om henne.

«Det har plaget ham hele livet at han knapt husker noe om storesøsteren. Så mye at han, uten resultat, har søkt hjelp hos psykiater», heter det i den nye boka, som er i handelen nå.

Det verste Han har tidligere snakket åpent om savnet.

- Å miste søsteren min er det verste jeg har opplevd. Det har preget meg hele livet. Kari var en viktig fjerdepart av familien som plutselig forsvant, sa Arve Tellefsen til Dagbladet for to år siden.

Vage forestillinger om søsteren som ligger død i en liten, hvit kiste på stuegulvet, pyntet i kjole og med en bukett sommerblomster i neven er det eneste han har - og Tellefsen er ikke sikker på om det er et reellt bilde, eller noe han er blitt fortalt.

«Han burde jo huske noe. Vil så gjerne huske. Herregud, i mange år lå de jo anføttes i senga. De få bildene som finnes av Kari hjelper ikke på hukommelsen, annet at hun på et foto er veldig lik hans eldste datter Kari Sofie», skriver Andersen.

Datteren ble syk Ifølge boka har Arve Tellefsen tenkt på sin døde søster hver dag hele livet, og på hennes dødsdag er markert i alle årganger av hans almanakk.

Med denne bakgrunnen er det ikke rart Tellefsen ble svært bekymret da hans egen datter ble akutt syk og innlagt på sykehus som niåring - samme alder som hans søster var da hun døde.

I fjor var Arve Tellefsen selv nylig utskrevet fra St. Olavs Hospital i Trondhjem etter et tilfelle av akutt sykdom. Da fikk datteren Ingeborg Cecilie plutselig så vondt i magen at hun måtte legges inn på Ullevål. Tre dager senere ble hun operert for sprukket blindtarm.

Det gikk heldigvis bra, men Tellefsen avlyste flere konserter for å være sammen med yngstejenta.

Nervøs far Fiolinisten ble far i moden alder. Han var 64 da han fikk Kari Sofie og 68 da han fikk Ingeborg Cecilie 2003 med juristen Kristin Slørdahl. De giftet seg i 2004.

- Jeg er av den forsiktige og nervøse typen. Hele tida bekymret for hva som kan skje om døtrene går alene til skolen. Det følger nok med alderen, jeg tror yngre fedre er mer uredde, sa Arve Tellefsen til Dagbladet i fjor.

- Men bekymringen overstråles av gleden ved å være sammen med dem. Barn er veldig følsomme og gir uttrykk for det på en befriende måte, mens vi voksne gjerne prøver å skjule følelsene våre. Jeg lærer mye, hver dag er ny og annerledes, sa han.

NY BOK: Den tidligere Adresseavis-journalisten Ole-Einar Andersen har skrevet Arve Tellefsens historie.
NY BOK: Den tidligere Adresseavis-journalisten Ole-Einar Andersen har skrevet Arve Tellefsens historie. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling