Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Arven etter Bobsey-barna

For barn varer krimpåsken hele året.

DETEKTIVPIONERER: «Bobsey-barna» var en av de første seriene til Stratmeyer-syndikatet, som ga ut spenningsserier for barn på løpende bånd fra starten av forrige århundre. Flere av seriene får i dag både nye oversettelser og nye historier. Men dersom du leter etter spennende bøker for barn, har du mange moderne titler å velge i. FOTO: Fra omslaget til «Bobsey-barna og elvemysteriet»
DETEKTIVPIONERER: «Bobsey-barna» var en av de første seriene til Stratmeyer-syndikatet, som ga ut spenningsserier for barn på løpende bånd fra starten av forrige århundre. Flere av seriene får i dag både nye oversettelser og nye historier. Men dersom du leter etter spennende bøker for barn, har du mange moderne titler å velge i. FOTO: Fra omslaget til «Bobsey-barna og elvemysteriet» Vis mer

At påsken er nordmenns krimhøytid, er opplest og vedtatt.

Men for barn er det meningsløst å snakke om påskekrim. Spenningslitteratur for unge utgis og leses hele året.

Særlig detektivfortellinger for barn har svært lange tradisjoner, og har figurert på bestselgerlistene i alle fall siden Stratemeyer-syndikatet begynte å pøse ut «Hardy-guttene»-, «Frøken Detektiv»- og «Bobsey barna»-bøker for over 80 år siden.

Statusen har ikke alltid vært like høy som salgstallene. Bøker om barn som løser mysterier og hamler opp med hardkokte kriminelle har ikke stått høyt i kurs blant dem som har etterspurt realisme og samfunnskritikk.

Fra min egen barndom på 80/90-tallet husker jeg rykter om skolefrøkner som ville kaste spenningsseriene ut av skolebiblioteket fordi de ikke var bra nok lesestoff.

Et fullstendig misforstått prosjekt, så klart. Spennende bøker skaper leseglede og trekker unger inn i slukealderen. Jeg har aldri lest så mye bøker som da jeg gikk på barneskolen. Foruten de allerede nevnte, slukte jeg blant annet alle «Fem»-bøkene og Astrid Lindgrens serie om «Mesterdetektiven Blomkvist».

I dag er de gamle krimseriene langt fra uglesett. Derimot blir de gjenutgitt i stor skala, og noen får nyskrevne historier. Både «Frøken Detektiv» og «Hardy-guttene» har blitt utstyrt med mobiltelefoner i jakten på nye skurker. Forfatteren Charlie Higson har dessuten gjort suksess med «Den unge Bond», en barnebokserie basert på Ian Flemings «James Bond»-bøker.

Ofte er det voksne som handler bøker til barn, og det er lett å gripe til noe man selv kjenner og har likt. Men moderne barnelitteratur rommer så mye spenning at det ikke er noen grunn til å stoppe der.

Blant dagens mest populære serier er svenske Martin Widmarks «LasseMajas Detektivbyrå», som vi anmelder i dag. Her hjemme har Bjørn Sortland hatt klippekort på bestselgerlistene med «Kunstdetektivene»-serien. Vår anmelder er begeistret for den britiske «Cherub»-serien, en ny agentserie som låner virkemidler fra fantasysjangeren.

Er det pageturnere du vil ha, har du mye å velge i. Langt utover påskeferien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media