Arven etter Huitfeldt

Den tabloide vinklingen om attføring havner ofte i en blindgate med omkved om at det er for lett å få trygd. Men det er ikke der problemet ligger.

GODT LEVERT:  «Regjeringens melding svarer godt på mange av de bekymringer de borgerlige sosialpolitikerne har hatt i opposisjon», mener Johan-Martin Leikvoll. Foto: 
 

 
   
 
Foto: Øistein Norum Monsen
GODT LEVERT: «Regjeringens melding svarer godt på mange av de bekymringer de borgerlige sosialpolitikerne har hatt i opposisjon», mener Johan-Martin Leikvoll. Foto: Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Debattinnlegg

Statsråd Anniken Huitfeldt har nylig levert en god stortingsmelding om hvordan vi skal få flere i jobb. En eventuell borgerlig regjering bør gripe muligheten til å forbedre den ytterligere, ikke å skrote den slik Høyre antydet i NRK s valgsending 27. august. Den tabloide vinklingen om attføring og arbeidsinkludering havner ofte i en blindgate med omkved om at det er for lett å få trygd, ytelsene er for rause, og at det hindrer folk i å komme jobb. Slike enkelttilfeller kan eksistere, men det er ikke der problemet ligger. Hovedutfordringen er manglende innsats for å hjelpe folk å komme i jobb.

Den rødgrønne regjeringen har en plan for å få flere i jobb. Tiltaksplassene skal økes, mer av attføringsarbeidet skal foregå i tett kontakt mellom attføringsbedrifter og ordinært arbeidsliv, et byråkratisk tiltaksregelverk skal forenkles, ungdomsgarantien skal utvides, flere ideelle aktører skal hjelpe Nav med attføringsjobben samtidig som Huitfeldt avviser eventuelle dristige eksperiment med å kommersialisere dette velferdsområdet. Attføringsbedriftene mener at tusenvis vil kunne komme i jobb som følge av denne meldingen. Flere tiltaksplasser gjør at ungdom som sliter i ytterkanten av arbeidsmarkedet får muligheten til å velge veien til jobb på et tidligere tidspunkt, før mismotet tar overhånd.

Vi kan ikke skjønne annet enn at regjeringens melding svarer godt på mange av de bekymringer de borgerlige sosialpolitikerne har hatt i opposisjon. Derfor er det urovekkende at Torbjørn Røe-Isaksen ikke kunne gi et klart svar i NRK på om en ny regjering vil trekke stortingsmeldingen tilbake. Høyre har opparbeidet seg troverdighet og legitimitet på arbeids- og sosialfeltet generelt, ikke minst gjennom Erna Solberg og Torbjørn Røe-Isaksens innsats. Attføringsbransjen har forstått Høyre at partiet ønsker større effekt av attføringsinnsatsen, mindre byråkrati, nedbygging av køer, og en særskilt satsing på personer med lese- og skrivevansker i attføringsarbeidet. Det er derfor bekymringsfullt når vi i valgkampen sitter igjen med inntrykk at Høyre ikke vil ha flere tiltaksplasser og er mer bekymret for at stønadene er for gode snarere enn å gjøre noe med det som er hovedproblemet: Køer og mangel på arbeidsrettede tilbud. Stortingsmeldingen Flere i Arbeid løser ikke alle vansker, men vi hadde forventet at Høyre brukte den i positiv forstand for å markere retning for å få flere i jobb og færre på unødvendig uføretrygd.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.