Arven etter Huitfeldt

Den tabloide vinklingen om attføring havner ofte i en blindgate med omkved om at det er for lett å få trygd. Men det er ikke der problemet ligger.

GODT LEVERT:  «Regjeringens melding svarer godt på mange av de bekymringer de borgerlige sosialpolitikerne har hatt i opposisjon», mener Johan-Martin Leikvoll. Foto: 
 

 
   
 
Foto: Øistein Norum Monsen
GODT LEVERT: «Regjeringens melding svarer godt på mange av de bekymringer de borgerlige sosialpolitikerne har hatt i opposisjon», mener Johan-Martin Leikvoll. Foto: Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsråd Anniken Huitfeldt har nylig levert en god stortingsmelding om hvordan vi skal få flere i jobb. En eventuell borgerlig regjering bør gripe muligheten til å forbedre den ytterligere, ikke å skrote den slik Høyre antydet i NRK s valgsending 27. august. Den tabloide vinklingen om attføring og arbeidsinkludering havner ofte i en blindgate med omkved om at det er for lett å få trygd, ytelsene er for rause, og at det hindrer folk i å komme jobb. Slike enkelttilfeller kan eksistere, men det er ikke der problemet ligger. Hovedutfordringen er manglende innsats for å hjelpe folk å komme i jobb.

Den rødgrønne regjeringen har en plan for å få flere i jobb. Tiltaksplassene skal økes, mer av attføringsarbeidet skal foregå i tett kontakt mellom attføringsbedrifter og ordinært arbeidsliv, et byråkratisk tiltaksregelverk skal forenkles, ungdomsgarantien skal utvides, flere ideelle aktører skal hjelpe Nav med attføringsjobben samtidig som Huitfeldt avviser eventuelle dristige eksperiment med å kommersialisere dette velferdsområdet. Attføringsbedriftene mener at tusenvis vil kunne komme i jobb som følge av denne meldingen. Flere tiltaksplasser gjør at ungdom som sliter i ytterkanten av arbeidsmarkedet får muligheten til å velge veien til jobb på et tidligere tidspunkt, før mismotet tar overhånd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer