Arven etter Jon Stewart

I kveld har Jon Stewart siste sending med The Daily Show. - Programmet har mye makt, sier ekspert.

(Dagbladet): Torsdag kveld amerikansk tid slukkes tv-lampene i «The Daily Show» for siste gang med Jon Stewart som programleder. Han tok over tømmene for Comedy Central-programmet i 1999.

Formatet som er velkjent i dag, var nyskapende i sin tid. Stewart framstår som en tradisjonell nyhetskommentator over siste tidas begivenheter, slik de er rapportert i andre nyhetskanaler.

Men ironisering og satire blandes med humor og politikk. Mange har undret om Jon Stewart er USAs smarteste moromann eller den morsomste smartingen i landet.

- Sluppet billig unna Mens Stewart i en årrekke har mottatt stødig hyllest fra de fleste hold, er Alexander Ibsen ved Minervanett litt mer skeptisk. Ibsen sier Stewart har gjort karriere ut av å sparke i den samme retningen uke inn og uke ut. 

- De venstrevridde og høyt utdannede har sluppet billig unna. Det er en gruppe med stor makt i USA, og Stewart har bare latt dem være, sier Ibsen, som innrømmer at han kommer til å savne Stewart.

Politisk satire Med hardtslående politisk satire er Jon Stewart blitt en institusjon for generasjon i USA. Tall fra Pew Research Center viser at 3 av 4 amerikanere som ser på «The Daily Show with Jon Stewart» er mellom 18 og 49. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men betydningen han har hatt for unge amerikanere er litt oppskrytt. Problemet ligger i at mange ikke ser at han jo egentlig er en humorist. Mange unge amerikanere oppgir Stewart som en nyhetskilde, som er problematisk da han opererer med en masse klisjeer som ikke gjenspeiler virkeligheten.

Ibsen tror derfor at Stewart kan bidra til den store systemtrettheten mange i USA opplever. Politikere i Stewarts satireunivers er enten kyniske republikanere eller handlingslammede demokrater, ifølge Ibsen.

- Lite verdsatt Kanskje spretter de en liten sjampagnekork på bakrommet på Fox News i kveld. Ingen har vært en tydeligere torn i sida på den høyrevridde nyhetskanalen enn Stewart, som begynte sin siste uke «Daily Show»-programleder ved å sammenligne Fox-sjef Roger Ailes med «Døden» i Bergman-filmen «The Seventh Seal». 

- Han føler seg lite verdsatt fordi Fox News slår han i hvor mye penger vi tjener, på seertall og på popularitet. Jeg kan godt forstå at det er deprimerende for han å sette seg ned på kvelden og begymre seg over oss, svarte Ailes til The Hollywood Reporter.

Påvirkende komiker USA-ekspert Hilde Eliassen Restad mener at det er vanskelig å måle «The Daily Show» sin betydning, men viser til hvordan programmet og Stewart selv har blitt en del av den politiske debatten i USA - til tross for at han har vært klokkeklar på at han er en komiker med et humorshow.

- Kun noen få ganger har han spesifikt forsøkt å påvirke amerikansk politikk - det mest kjente eksemplet er kanskje hans lobbyering for å få Kongressen til å vedta en lov for å kompensere førstehjelpsarbeidere som fikk medisinske problemer etter å ha jobbet 11. september 2001. Den loven ble vedtatt, sier hun til Dagbladet, og legger til:

- Selv om det er et humorprogram, oppgir mange yngre seere showet som deres hovednyhetskilde. Sånn sett har programmet mye makt.

En «respektert personlighet» Gjennom «nekrologer» hun har lest fra USA denne uka, bemerker Restad seg at Stewart generelt vel ansett og respektert mediepersonlighet i mediene - og hos venstresida.

- Men det er han ikke høyresida, sier hun.

- Han fikk jo «varmet opp» på slutten av 90-tallet og brukte deretter Bush sine åtte år i Det hvite hus på å ha det mye moro med ham som president. I tillegg er Fox News kanskje ynglingsofferet til Stewart. Ingen tviler på hvor hans politiske sympatier ligger.

Likevel forteller Restad at Stewart har vært kritisk til både CNN og Obama-administrasjonen - og at han blant annet fikk nedlagt CNNs debattprogram «Crossfire» etter å ha vært gjest.
 
- Jeg tror vel Stewart er mer interessert i å påpeke politisk dobbeltmoral enn han er interessert i å pushe en politisk ideologi. Men hva han oppfatter som dobbeltmoralsk er sikkert farget av hans politiske ideologi, så dette kan jo bli riktig så komplisert.