<strong>OMSTRIDT:</strong>  Planene om å bygge et nytt museum for Munchs kunst i Bjørvika har vakt strid. Onsdag vedtar Oslo bystyre prosjektets videre skjebne.
OMSTRIDT: Planene om å bygge et nytt museum for Munchs kunst i Bjørvika har vakt strid. Onsdag vedtar Oslo bystyre prosjektets videre skjebne. Vis mer

Arven etter Munch

Edvard Munchs kunst trenger et nytt bygg. Det bør ligge i Bjørvika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge har ikke mange navn som vekker gjenkjennelse ute i verden. Edvard Munch er et unntak. Hans kunst trekker fulle hus når den stilles ut. I hvert fall utenfor Norges grenser.
 400000 mennesker så Munch i New York for fem år siden, ifølge Munch-museet. I Basel strømmet 200 000 mennesker til året etter, mens i Japan var det over en halv million som ville se Munch i Tokyo og Kobe. Centre Pompidou i Paris har for tida 5—6000 daglig besøkende og saktegående køer.
 Mange av disse ville nok undres om de fikk vite at i kunstnerens hjemland måtte maleriet Skrik fjernes midlertidig fra museets vegger i fjor på grunn av fukt, at ledelsen for museet og Munchs arvinger ber om et nytt bygg, mens politikerne i byen — som i sin tid fikk kunsten i gave — ikke blir enige om hva de skal gjøre med den. Annet enn at noe må gjøres.
 Det er trist. Det er dumt, og noen vil bruke sterkere ord enn det.
Men det finnes en plan. En plan om å reise et nytt museum tegnet av en arkitekt på internasjonalt høyt nivå. Bygget skal stå på en av byens flotteste tomter ut mot sjøen, vegg i vegg med byens nyeste turistattraksjon, Operaen, og et steinkast fra hovedjernbanestasjonen. Museet kan stå ferdig om tre-fire år.
 Men hvis politikerne ikke endrer mening, kan bystyret i Oslo komme til å skrinlegge Lambda onsdag. Til tross for at de vedtok å samle Munch- og Stenersen-samlingen i Bjørvika i 2008. Til tross for at de ble enige om å utlyse en stor, internasjonal arkitektkonkurranse. Til tross for at det ble utlyst en konkurranse, og Lambda ble valgt. Det er allerede brukt 70—100 millioner kroner på prosjektet.
Argumentene mot Lambda er at bygget er stygt, for høyt, for bredt eller for dyrt. Andre tror det blir en miljøversting. Og mange mener Munch-museet bør forbli på Oslos øst.
 Så da kommunevalgkampen kom i høst, var et høyt bygg i Bjørvika med knekk ingen god kampsak for Frp. De trakk støtten til prosjektet. SV hadde allerede på vårparten vedtatt at Munch-museet bør bygges på Tøyen.
Mange har utvist sterkt engasjement for miljøet på Tøyen. Den debatten bør Oslos politikere ta på alvor.
Men Munch er en nasjonal skatt og et verdensnavn. Det kan argumenteres for at hans kunst bør gjøres lettest mulig tilgjengelig for flest mulig. At den fortjener et bygg som kan stå som et sentralt landemerke i Oslo by. Et fyrtårn for en stor kunstner.
Operaen er blitt en ny storstue i Oslo. Hvem hadde trodd at en opera, i tillegg til å spille for fulle hus, skulle bli et samlingssted for turister og byfolk? Et sted å nyte lunsjpakka på taket i sola? Eller en middag i restauranten? En scene for NRKs Sommeråpent? Et sted for å oppleve arkitektur og utsmykking i foajeen? Et sted for konferanser?
 Lambda kan bli en tilsvarende attraksjon. Ledelsen for Munch-museet anslår at den årlige publikumstilstrømningen kan øke fra dagens 120 000 til kanskje 400 000. Altså en tredobling.
Et museum i Bjørvika kan, mener tilhengerne, gi Munch økt internasjonal oppmerksomhet, flere besøkende, økt inntjening, bedre plass til større utstillinger, og større mulighet til å ta i mot — og utveksle — utstillinger med store museer i utlandet. Lambda kan bli en ny attraksjon på det internasjonale kunstkartet.
 Dersom prosjektet ikke stoppes i Oslo bystyre på onsdag. Frp vil primært utrede muligheten for å flytte Munchs kunst til Nasjonalgalleriet på Tullinløkka. Ap, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne vil utrede påbygg og/eller nybygg på Tøyen. Høyre og Venstre står fast på Bjørvika.
Det er ikke gitt at noen av de tre alternativene vil samle et flertall i bystyret i framtida.
Skrekkscenarioet er en endeløs lokaliseringsdebatt. Uten løsning. Imens henvises Munchs kunst til et slitent museum tida har løpt fra. Og tomta i Bjørvika? Den blir kanskje brukt til akvarium og/eller kommersiell virksomhet.
Skrik!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer