Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Nini» av Lars Lillo-Stenberg:

Arven etter Nini: - Hun viste at rusavhengige kan være sterke og kloke

Ny bok.

UTSTRÅLING: Da Nini Stoltenberg fortalte om rusmisbruket sitt i 2001, var det med på å forandre debatten i Norge. Her på bilde fra 2012, to år før hun døde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTSTRÅLING: Da Nini Stoltenberg fortalte om rusmisbruket sitt i 2001, var det med på å forandre debatten i Norge. Her på bilde fra 2012, to år før hun døde. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Det viktigste Nini bidro med var en endring i holdninger. Bekjempelse av skam og stigma. Da hun og Thorvald sto fram var det helt annerledes enn i dag. 15 år i rusfeltet er mye lenger enn 15 år i det ordinære samfunn, sier Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Nini Stoltenberg valgte å fortelle om rusmisbruket sitt på TV 2-programmet «Rikets tilstand» i 2001. Siden ble hun en tydelig stemme for rusmisbrukernes sak i offentligheten fram til sin død i 2014.

MED BRUCE: Nini Stoltenberg ble dratt opp på scenen av Bruce Springsteen i Drammenshallen i mai 1981. I den nye boka om Nini, skrevet av Lars Lillo-Stenberg, deler flere sine minner fra Nini i ungdomstida. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
MED BRUCE: Nini Stoltenberg ble dratt opp på scenen av Bruce Springsteen i Drammenshallen i mai 1981. I den nye boka om Nini, skrevet av Lars Lillo-Stenberg, deler flere sine minner fra Nini i ungdomstida. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

I dag lanseres boka «Nini», skrevet av artist Lars Lillo-Stenberg (55). Musikeren har en helt spesiell grunn for å skrive om Nini Stoltenberg: De var venner i ungdomstida, og ble kjent da de gikk på Steinerskolen på Hovseter i Oslo på slutten av 70-tallet.

Det var Thorvald Stoltenberg som ba Lillo-Stenberg om å skrive boka, der artisten har intervjuet Nini Stoltenbergs nære familie og venner over nesten 400 sider.

- Man kan trygt si at det å være sprøytenarkoman og søsteren til statsministeren gir muligheter til å treffe både de nederste og de øverste på samfunnsstigen, skriver Lillo-Stenberg i boka.

- En uredd stemme

Han sier at Nini ble så syk, men klarte å kjempe seg opp igjen og gjenfinne selvrespekten.

- Hun ga landets narkomane en uredd stemme etter at hun selv sto fram som narkoman. Men jeg kjente henne for lenge siden, før alt dette, skriver Lillo-Stenberg.

I boka beskriver han en ungdomstid med blant annet hasjrøyking, fester og hytteturer til Ula i Larvik. Og han får fram bildet av venninna han var glad i, som så ofte var begeistret:

- Det er smilet ditt jeg ser for meg. Den smittende gleden over at noe rart oppsto, sier Lillo-Stenberg.

- Bidro til at rusavhengige turte å reise hodet

Vi har spurt politikere og aktivister på rusfeltet om hva Nini har betydd for rusdebatten i samfunnet.

BERØRT: Bent Høie (H) tror Nini Stoltenberg har hatt stor betydning for rusfeltet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BERØRT: Bent Høie (H) tror Nini Stoltenberg har hatt stor betydning for rusfeltet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg møtte Nini ved noen anledninger, og ble berørt av hennes historie og engasjement for å endre tilbudet til rusavhengige og ikke minst holdningene i samfunnet til rusavhengige, sier helseminister Bent Høie (H).

Han tror det har hatt stor betydning at nettopp Nini, med sin familiebakgrunn, tok opp kampen om reform i ruspolitikken.

- Gjennom sin åpenhet bidro hun til at både rusavhengige og deres pårørende turte å reise hodet og gi beskjed.

De siste åra har flere politikere tatt til orde for en liberalisering av ruspolitikken. Mange anser krigen mot narkotika som tapt, og vil heller prøve ut tiltak som avkriminalisering og heroinassistert behandling.

I 2017 kom flere politiske partier med forslag om å overføre ansvaret for oppfølging av rusbrukere fra justissektoren til helsesektoren. I desember ble overføringen vedtatt i Stortinget.

Kjøpte heroin til sin egen datter

Ane Ramm er mor til en ung rusavhengig datter. 20. september i fjor tok hun til orde for en ny ruspolitikk i en kronikk i Aftenposten. Hun fortalte også om da hun i desperasjon kjøpte heroin til sin egen datter.

SKAM DREPER: Ane Ramm er mor til en rusavhengig.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SKAM DREPER: Ane Ramm er mor til en rusavhengig. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Hun mener Stoltenberg-familien har vært pionerer når det gjelder åpenhet om rusproblemer.

- Den naturlige åpenheten deres gjorde et voldsomt inntrykk, selv om jeg ikke var personlig berørt av narkotikapolitikken på det tidspunktet. Det hadde vært vanskeligere å skrive den kronikken hvis ikke de hadde gått foran oss.

Hun mener Nini Stoltenberg var med på å vise at ruspolitikk er mer enn statistikk og forskning.

- Verden trenger å se mennesket bak for å kunne identifisere seg med problemstillingene, og Nini tror jeg var en mange kunne identifisere seg med. Hun menneskeliggjorde de rusavhengige og var en person folk kunne ha et forhold til, i kraft av Stoltenberg-familien.

- Skammen er dødelig

Ramm understreker at rusavhengige aldri har hatt noe å skamme seg over – ifølge henne er det heller beslutningstakerne som burde skamme seg.

- Skammen og stigmaet er dødelig. I vår familie vil vi ikke forholde oss til dette, selv om vi kjenner på det. Åpenhet er frigjørende. Det var en lettelse for datteren min da jeg valgte å være åpen, for gjennom det fikk hun en god rollemodell. På samme måte ble i sin tid familien Stoltenberg rollemodeller for hele Norge.

- Når Thorvald Stoltenberg ikke skammer seg over å ha en narkoman datter, trenger ingen å skamme seg.

Hun tror ikke Nini ville vært overlykkelig over dagens ruspolitikk – selv om det går framover.

- Hun ville nok vært skuffet over hvor sakte det går.

«Adelsfamilie»

Arild Knutsen er leder for Foreningen for Human Narkotikapolitikk, og en venn av Stoltenberg-familien. Han sier Nini ble inngangsnøkkelen hans til rusfeltet.

- Stoltenberg-familien er det nærmeste vi kommer en adelsfamilie i Norge, sier han.

Han beskriver Nini Stoltenberg som et frittalende menneske med en utrolig autoritet og ekthet.

- Hun snakket med brukerne – særlig i Plata-miljøet i Oslo. Samtidig snakket hun like personlig og nært med dem som satt i maktens korridorer. Hun ble et viktig bindeledd mellom Plata og Stortinget.

Nini Stoltenberg var også tidlig ute med å ta til orde for legemiddelassistert rehabilitering og sprøyterom. Knutsen mener Nini var en viktig drivkraft bak innføringen av skadereduserende tiltak.

- Hun var med på å fremme rusavhengige som ressurser. Det å lytte til brukerne, ikke bare smykke seg med oss.

Knutsen mener rusavhengige ofte ble invitert på møter og offentlige debatter, men sjelden ble hørt.

- Det var bare for syns skyld. Med Nini begynte de å ta innspillene til oss med brukererfaring ordentlig til etterretning.

Knutsen tror Nini hadde hatt blandede følelser om dagens ruspolitikk.

- Hun hadde revet seg i håret og ønsket at det gikk fortere, men hun hadde vært veldig stolt av at et flertall på Stortinget har vedtatt en regjeringserklæring hvor det står at det går fra straff til hjelp.

- REST IN PEACE

I 2015 opptrådte rapperen Kenneth Engebretsen på =Oslos tiårsjubileumskonsert. Han begynte konserten med ordene «REST IN PEACE, NINI STOLTENBERG!»

Engebretsen sier han bruker Nini som et bilde på alle de som dør av rusmisbruk.

REST IN PEACE: Artist Kenneth Engebretsen bruker Nini som et symbol på alle som dør av rusmisbruk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
REST IN PEACE: Artist Kenneth Engebretsen bruker Nini som et symbol på alle som dør av rusmisbruk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

– Til og med søsteren til statsministeren kan dø av heroin.

Ina Roll Spinnangr er styreleder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk. I 2017 ga de Thorvald Stoltenberg Rusreformprisen for arbeidet hans på rusfeltet.

– Nini Stoltenberg ga et ansikt til rusavhengighet og viste at rusproblemer er noe som kan ramme bredt. Jeg tror det hadde stor betydning.

Spinnangr tror Nini var med på å bryte ned fordommer om rusavhengige.

– Det var mange fordommer og mye skam knyttet til rusproblemer, som av en eller annen grunn fortsatt stikker mye dypere enn andre avhengigheter.

– Man ser på rusavhengighet som noe veldig annerledes, og noen legger fremdeles all skylden på stoffene, når det egentlig kanskje ikke er så forskjellig fra andre måter folk regulerer følelsene sine, som anoreksi og gaming-avhengighet. Hun viste at rusavhengige kan være sterke og kloke.

Banet vei

Hun tror Nini ville vært glad for utviklingen på rusfeltet.

– Det er det ingen tvil om, og det har også Thorvald sagt.

– Hennes engasjement og dessverre også hennes død har gjort at mange har engasjert seg. Hennes død ga faren hennes og mange andre enda sterke motivasjon til å jobbe med rusfeltet.

Spinnangr mener Nini banet veien for mange av de viktigere stemmene i dagens rusdebatt.

– Det som er det fine er at det i dag er mange som har den rollen Nini Stoltenberg hadde før. Vi har Sturla Haugsgjerd i blå skjorte i debatt med helseministeren, den eksepsjonelt veltalende Arild Knutsen som har holdt på i mange år, alle menneskene i Petter Uteligger, Ronny fra Prolar-nett. Man har fått flere brukerstemmer og folk begynner å se at det er mennesker det handler om.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling