Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Arves signingsferd

NARVIK (Dagbladet): Fra toppen av et mektig nordnorsk utsiktspunkt tar en småsvimmel Arve Tellefsen pause - fra klappsalvene som ledsager Oslo-Filharmonien gjennom landsdelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arve Tellefsen er tilfreds. Mest av alt fordi begeistrede nordlendinger strømmer til kirker og idrettshaller for å lytte til musikk av Sibelius.

Dessuten er han glad for å få jobbe i sånne omgivelser: På Fagernes-fjellet, høyt over malmbyen, skuer han utover et enestående vakkert syn. Hav og snødekte Ofoten-tinder så langt øyet kan se:

- Her er så utrolig skjønt, og mottakelsen folk gir oss er enorm, sier Tellefsen, innleid solist på filharmoniens turné gjennom fylkene i nord.

Fulle hus

Gårsdagens Narvik-konsert ble en festdag for Bernt Erik Ingebrigtsen (64). Pensjonisten elsker klassisk musikk og har sjøl spilt i byorkesteret siden 1956.

- Jeg hørte dem i 1970, i Oslo. Ellers har jeg som så mange andre måttet nøye meg med radiokonserter og plater. Det er klart det betyr mye for folk i distriktene at en nasjonal kulturinstitusjon er på besøk. For øvrig er orkesteret blant de ypperste i verden, mener narvikmannen.

Ikke ett av de 850 setene i Idrettens Hus var ledig, mange hadde kjørt bil i timevis for å oppleve filharmonien live . Fra Gratangen, Ballangen, Bardu og Tysfjord.

- Finnmarkinger kjører 40 mil for å høre oss spille. Jeg blir ydmyk av slikt, sier Arve Tellefsen til Dagbladet.

Underskudd

Oslo-Filharmonien er etterspurt verden rundt. Kveld etter kveld spiller de 108 musikerne for fulle hus. I Wien, London og Buenos Aires. Det er 22 år siden de spilte i Nord-Norge. Arve Tellefsen syens det er et tankekors:

- Orkesteret bør turnere langt oftere i sitt eget land. Alle nordmenn betaler for dette over skatteseddelen. Det forplikter.

- Sant nok, men vi mangler penger. Kulturpolitikken hindrer oss. Reisen i Nord-Norge er en publikumssuksess, men gir et underskudd på 2,3 millioner kroner som dekkes opp av en snill sponsor, sier filharmonidirektør Trond Okkelmo.

MESTEREN: Arve Tellefsen spiller. Noen toner av Ole Bull og Arve Nordheim føres bort med vinden.