DEBATT

Fornybar energi

Arvesølvet må pusses

Norge kan erstatte nær all fossil energibruk med fornybar energi.

MÅ UTNYTTES BEDRE: Det må legges bedre til rette for modernisering av vannkraftverkene våre, skriver artikkelforfatterne som et svar på konflikten rundt utbygging av vindkraft. Bildet er fra Aurlandsdalen. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
MÅ UTNYTTES BEDRE: Det må legges bedre til rette for modernisering av vannkraftverkene våre, skriver artikkelforfatterne som et svar på konflikten rundt utbygging av vindkraft. Bildet er fra Aurlandsdalen. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I en tid med økende konflikter rundt utbygging av vindkraft, må det legges bedre til rette for modernisering av vannkraftverkene våre. Aller først trenger vi en skattereform.

Norge har 1600 vannkraftverk, fra Agder i sør til Finnmark i nord. Vannkraften står for 95 prosent av kraftproduksjonen vår, og sørger for at vårt stadig flere digitale og strømkrevende samfunn fungerer døgnet rundt. Like viktig er at vannkraften har skapt titusenvis av arbeidsplasser i industrien og fornybarnæringen over hele landet – og bidrar med mange titall milliarder til fellesskapet årlig.

I årene som kommer vil vi trenge mer fornybar energi både for å kutte klimagassutslipp og legge til rette for nye datasentre og industriarbeidsplasser. Ifølge DNV GL kan Norge erstatte nær all fossil energibruk med fornybar energi, ved et økt strømforbruk i 2040 på 30-35 TWh (milliarder kilowattimer). Det er drøyt 20 prosent mer enn vi bruker i dag. Hvordan skal Norge klare å levere denne strømmen mest mulig miljøvennlig, og uten at strømprisene går i taket?

Norge har noen av Europas beste vindkraftressurser, og en hel del prosjekter er allerede under utbygging. Noe som imidlertid har fått lite oppmerksomhet i Norge, er muligheten for å utvide produksjonen i våre eksisterende vannkraftverk. Noe utvidelse kan gjøres med minimale miljøkonsekvenser, andre prosjekter vil kreve større inngrep, som at man henter vann fra andre vassdrag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer