UNE-DIREKTØR:  Ingunn-Sofie  Aursnes.
UNE-DIREKTØR: Ingunn-Sofie Aursnes.Vis mer

Arvesynd avgjør

Skal Norge være et land som gjør barn farløse på grunn av besteforeldrenes synder?

Meninger

Utkastelsen av Mubarak Haji Ahmed forteller om en utlendingsmyndighet som ikke handler i tråd med normal vett og forstand. 23 år gamle Ahmed kom til Norge i 2001, sammen med mor, far og søsken. I 2013 ble det avslørt at faren og storebroren hadde løyet ved ankomst. De sa at de var fra Somalia i stedet for Djibouti, for å øke sjansene for oppholdstillatelse. UNE har nå tilbakekalt statsborgerskapene, familien skal ut.

Mubarak Haji Ahmed var på Utøya terrordagen i 2011. Han overlevde, men broren Ismail ble drept. Som mange andre Utøya-overlevende, har Ahmed slitt med psykiske og fysiske skader siden. I dag er han gift med en norsk kvinne og har en tre måneder gammel datter. Søstrene hans jobber og har egne barn født i Norge.

Moren, storebroren og faren har allerede reist tilbake. Da faren dro i juli, var han alvorlig syk og sliten av å kjempe. Han døde fem dager etter at han hadde landet i Djibouti.

Familien later til å være en ressurs for Norge og det er ingen tvil om at de har vært plaget nok. Men det spesielle i denne saken er to ting: Hvordan myndighetene behandler overlevende og pårørende etter Utøya-tragedien, en familie som mistet barnet sitt da landet vårt ble angrepet. Og det at vi her er i ferd med å frata et uskyldig barn faren. Ahmed, søstrene og deres familier hører ikke hjemme i Djibouti. De hører til her.

Selvsagt må vi ha prinsipper og regler for asyl og opphold i Norge. Men for at systemet skal ha legitimitet, må det oppleves fornuftig. Det må være mulig å utvise skjønn når virkeligheten tilsier det. Ahmeds datter straffes, ikke på grunn av noe hun har gjort, ikke på grunn av noe faren har gjort, men på grunn av noe bestefaren har gjort. En feil, begått etter dårlige råd fra andre, for å prøve å skape et bedre liv, ikke for å plage noen andre. Skal Norge være et land som gjør barn farløse på grunn av besteforeldrenes synder?

Det kalles i gamle skrifter for arvesynd. Den tar Dagbladet prinsipielt avstand fra. Denne saken må UNE vurdere på nytt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.