LEDER

Arvesynd avgjør

Skal Norge være et land som gjør barn farløse på grunn av besteforeldrenes synder?

UNE-DIREKTØR:  Ingunn-Sofie  Aursnes.
UNE-DIREKTØR: Ingunn-Sofie Aursnes. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Utkastelsen av Mubarak Haji Ahmed forteller om en utlendingsmyndighet som ikke handler i tråd med normal vett og forstand. 23 år gamle Ahmed kom til Norge i 2001, sammen med mor, far og søsken. I 2013 ble det avslørt at faren og storebroren hadde løyet ved ankomst. De sa at de var fra Somalia i stedet for Djibouti, for å øke sjansene for oppholdstillatelse. UNE har nå tilbakekalt statsborgerskapene, familien skal ut.

Mubarak Haji Ahmed var på Utøya terrordagen i 2011. Han overlevde, men broren Ismail ble drept. Som mange andre Utøya-overlevende, har Ahmed slitt med psykiske og fysiske skader siden. I dag er han gift med en norsk kvinne og har en tre måneder gammel datter. Søstrene hans jobber og har egne barn født i Norge.

Moren, storebroren og faren har allerede reist tilbake. Da faren dro i juli, var han alvorlig syk og sliten av å kjempe. Han døde fem dager etter at han hadde landet i Djibouti.

Familien later til å være en ressurs for Norge og det er ingen tvil om at de har vært plaget nok. Men det spesielle i denne saken er to ting: Hvordan myndighetene behandler overlevende og pårørende etter Utøya-tragedien, en familie som mistet barnet sitt da landet vårt ble angrepet. Og det at vi her er i ferd med å frata et uskyldig barn faren. Ahmed, søstrene og deres familier hører ikke hjemme i Djibouti. De hører til her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.