Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Arving reagerer på Munch-bilde med penis

- Jeg synes det er uverdig.

KUNST-COLLAGE: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen reagerer blant annet på at bildet «Puberteten» (til høyre i bildet) er utstyrt med en penis i utstillingskatalogen til «Melgaard + Munch». Dette bildet er fra selve utstillingen.
Foto: Anders Grønneberg
KUNST-COLLAGE: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen reagerer blant annet på at bildet «Puberteten» (til høyre i bildet) er utstyrt med en penis i utstillingskatalogen til «Melgaard + Munch». Dette bildet er fra selve utstillingen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

(Dagbladet): Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen stiller seg svært kritisk til utstillingen «Melgaard+Munch» på Munch-museet, melder Aftenposten.

Reagerer på bildebruk Spesielt det faktum at maleriet «Pubertet» i gjengivelsen i utstillingskatalogen er utstyrt med en penis, har falt arvingen tungt om brystet.

I selve utstillingen er Munchs verker omgitt av samtidskunst, flere av dem med referanser til pornografi og pedofili, signert Bjarne Melgaard.

- Jeg synes det de har gjort med «Pubertet» er uverdig. Det er ikke et hyggelig bilde, sier Munch-Ellingsen, som er et av oldebarna til Edvard Munchs bror, til Aftenposten.

Skal møte museet Munch-familien og museet har tidligere fått en forespørsel av noen som ville lage en dildo av «Skrik». Svaret var nei.

Munch-Ellingsen har bedt om et møte med museet, der hun blant annet vil ta opp hvorvidt det er greit å lage collager der Munch og Melgaards verker er brukt sammen. Hun vil også ta opp Melgaards tilnærming til pedofili.

4. mars skal kurator Lars Tof-Eriksen og museumsdirektør Stein Olav Henrichsen møte Munch-Ellingsen.
 
- Fare for kunst-kvelning Kuratoren sier til Aftenposten at begrepet verdighet er veldig problematisk når der kommer til kunstneriske ytringer.

- Tar man i bruk slike begreper og dermed legger til grunn etiske begrensninger for kunstneriske uttrykk, står man i fare for å kvele kunst som ytring, sier han.

Utstillingen Melgaard + Munch har blitt møtt med blandete reaksjoner.

Melgaard selv ønsker ikke å kommentere saken overfor avisa.

- All kunst har seksuell energi Da Dagbladet snakket med kunstneren i forkant av utstillingen fikk han spørsmål om den seksuelle undertonen i kunsten han produserer.

- Jeg tror all kunst har en viss seksuell energi i seg. Seksualitet er et energigrunnlag for et kreativt virke. Det tror jeg på. Men jeg synes ikke disse, verken Munch- eller Paris-bildene, er så seksuelle, sa han da.

«Melgaard+Munch», som har undertittelen «The End of it All Has Already Happened», er første par ut i en kommende utstillingsserie på seks som skal sidestille Munch med andre storheter, fra Gustav Vigeland og Robert Mapplethorpe til Vincent van Gogh.

Utstillingen varer fram til 12. april.

REAGERER: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
REAGERER: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media