KONTROVERSIELL: Mange reagerer på 12 år gamle Aryannas jaktbilder i sosiale medier. Her sammen med pappa Eli Gourdin på britisk frokost-TV, der familien ble kraftig konfrontert av programleder Piers Morgan. Foto: Skjermdump / Good Morning Britain
KONTROVERSIELL: Mange reagerer på 12 år gamle Aryannas jaktbilder i sosiale medier. Her sammen med pappa Eli Gourdin på britisk frokost-TV, der familien ble kraftig konfrontert av programleder Piers Morgan. Foto: Skjermdump / Good Morning BritainVis mer

Aryanna Gourdin:

Aryanna (12) mottar dødstrusler etter jaktbilder på nett

- Jeg kommer alltid til å jakte, er den unge troféjegerens svar på kritikken. 

(Dagbladet): Amerikanske Aryanna Gourdin har satt sinnene i kok med sine jaktbilder på Instagram.

Den 12 år gamle jenta fra Utah har nemlig vært på jakt på alt fra sjiraff og sebra til bjørn og bøffel, og legger ut bilder av de døde dyrene på sin Instagram-konto.

Spesielt har bildene fra en jakttur til Sør-Afrika provosert mange, og har blant annet ført til at Aryanna har blitt truet på livet.

Africa was a blast😝🔫

A photo posted by Aryanna Gourdin -Braids & Bows (@aryanna_sage_braidsandbows) on

I et intervju med «Good Morning America» gir imidlertid ikke 12-åringen uttrykk for anger.

- Det er noe jeg elsker og nyter å gjøre, og jeg vil at andre folk skal få se hva jeg opplevde, sa Aryanna til det amerikanske TV-programmet om bildene fra Sør-Afrika, ifølge ABC News.

I samme intervju sa faren Eli Gourdin at de aldri kommer til å unnskylde seg for at de er jegere, og hevdet samtidig at kjøttet fra sjiraffen som dattera hadde drept skulle gå til lokale barnehjem, og at den aktuelle sjiraffen var et problemdyr som spiste opp maten som andre sjiraffer trengte for å overleve.

- Lurespørsmål

I går var Aryanna og faren igjen på frokost-TV, denne gang i Storbritannia, der de ble stilt til veggs av den kontroversielle programlederen Piers Morgan.

Morgan spurte blant annet 12-åringen hvordan hun ville oppleve det hvis han kom hjem til henne og drepte katten hennes, og deretter postet bilder der han feiret drapet av katten.

Spørsmålet ble avfeid av faren, som kalte sammenlikninga absurd.

- Jeg tror det er et lurespørsmål. Det ville vært opp til deg, fordi jeg aldri har drept et kjæledyr før, og de fleste jegere ikke dreper kjæledyr, sa Eli Gourdin til «Good Morning Britain», ifølge Mirror.

Truet på livet

Aryanna kommenterte også dødstruslene som har blitt rettet mot henne den siste tida, og fortalte at hun var opprørt over at folk ville sette et dyrs liv over et annet menneskes liv.

Men selv om hun jobber for ikke å la kommentarene gå inn på henne, vil ikke de krasse tilbakemeldingene stoppe henne fra å dra på jakt.

- Jeg kommer alltid til å jakte. Det er noe som tusenvis av mennesker gjør, og det kommer aldri til å stoppe, sa hun til «Good Morning Britain».

«Jegertvillingene» fikk refs

I fjor ble den amerikanske tannlegen og storviltjegeren Walter Palmer verdenskjent etter å ha skutt løven Cecil (13), som både var turistmagnet og del av et forskningsprosjekt.

Drapet fikk stor oppmerksomhet, og Palmer ble refset av dyrevernere verden over.

En rekke mennesker oppsøkte til og med tannklinikken hans i Minneapolis og feriehuset hans i Florida for å protestere mot løvejakta, noe som førte til at Palmer måtte gå i dekning i en måned.

ANGRER: En amerikansk tannlege skal ha innrømmet å ha betalt rundt 50 000 dollar for å løven Cecil drept. Nå angrer han. Video: NTB Scanpix Vis mer

Her hjemme har Kristine Thybo Hansen og Johanne Thybo Hansen fra Nordreisa i Troms møtt sterk kritikk for sin jegervirksomhet.

De to har gjennom TVNorge-programmet tatt med tv-seerne verden rundt, der de har jaktet på både alligator, villsvin, hai og bøffel.

Johanne Thybo Hansen sier til Dagbladet at hun ikke driver med samme type jakt som Aryanna, men at hun støtter jenta fullt ut.

- Det å drapstrue en 12 år gammel jente er lavmål. Jenta gjør ingenting ulovlig. Det er greit at folk er uenig og man må få lov til å komme med kritikk, men et sted går grensen, skriver Hansen i en sms til Dagbladet.

Hun sier hun syns 12-åringen er tøff som har valgt enn slik livsstil.

- Jeg syns ikke at man trenger å forsvare at man går på jakt, så lenge man har respekt for dyra og det gjøres på en lovlig måte, sier Hansen.

- Romantisering

«Jegertvillingene» har blitt refset av dyrevernorganisasjonen NOAH:

- Hele programkonseptet synes å være romantisering av underholdningsjakt og kan bidra til lavere respekt for dyr. Dyrenes opplevelse av frykt og smerte bortforklares og undervurderes, og vektes som mindre viktig en «kicket» jegeren får av sin hobby, sa veterinær og leder for NOAH, Siri Martinsen, før serien hadde premiere i fjor.

Samme år presiserte Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery Networks, at all form for jakt i serien skjer i samråd med lokale eksperter og i henhold til lokale regelverk for jakt.

ALIGATORJAKT: Ved hjelp av åte, fiskestenger og jaktguide Tom Walker har de fått lurt det 375 centimeter lange og 320 kilo tunge - og livsfarlige dyret på kroken - og opp på land. Video: TVNORGE Vis mer
VILLSVINJAKT: Å jakte i USA har gitt jegertvillingene erfaring med helt andre dyr og det å jakte med kniv og spyd på villsvin. - Det er en drøm som går i oppfyllelse. Video: TVNORGE Vis mer