Asap Rocky:

Asap Rocky skal ha forlatt Sverige

Rapperstjerna er angivelig på vei hjem.

PÅ VEI HJEM: Rapperstjerna Asap Rocky skal ha lettet fra flyplassen Arlanda i Stockholm fredag kveld. Her er 30-åringen avbildet kort tid etter at tingretten besluttet at han skulle løslates fra varetekt. Foto: Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
PÅ VEI HJEM: Rapperstjerna Asap Rocky skal ha lettet fra flyplassen Arlanda i Stockholm fredag kveld. Her er 30-åringen avbildet kort tid etter at tingretten besluttet at han skulle løslates fra varetekt. Foto: Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅNVis mer

STOCKHOLM / OSLO (Dagbladet): Etter tre intense dager i Stockholms tingrett er rettssaken mot rapperen Asap Rocky (30), hvis egentlige navn er Rakim Mayers, ved veis ende. Sammen med to andre var han tiltalt for kroppsskade mot en 19 år gammel mann, men hevdet hele veien at de handlet i nødverge.

Under rettssaken kom det også fram at fornærmede krever en erstatning på 139 700 kroner for tort og svie.

Både de tiltalte, den fornærmede, rapperens livvakt og andre vitner har forklart seg i retten, og selv om det lenge så ut til at de ikke skulle komme i mål fredag, ble beslutningen klar.

Løslates fra varetekt

De tiltalte ankom rettssalen, og forsvareren klappet Asap Rocky støttende over ryggen idet han satte seg.

Det ble raskt klart at dommen meddeles den 14. august, og de tiltalte fikk beskjed av dommeren om at de ikke lenger skal sitte i varetekt. Dermed skal de slippes ut fra og med i dag.

Mora til rapperstjerna gråt høylytt og rommet ble fylt med applaus. Klemmer og high fives ble utdelt i rettssalen.

- Vi er så lykkelige nå, gud er best, sa Asap Rockys mor, Renee Black til en av Aftonbladets reportere i tingretten like etter at nyheten om løslatelsen ble kjent.

Black mottok også en god klem av sønnen sin etter beskjeden.

LYKKELIG: Det oppsto full jubel i rettssalen da det ble kjent at Asap Rocky og de to andre tiltalte løslates fra varetekt. Her er rapperstjerna avbildet på vei fra rettssaken. Foto: Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
LYKKELIG: Det oppsto full jubel i rettssalen da det ble kjent at Asap Rocky og de to andre tiltalte løslates fra varetekt. Her er rapperstjerna avbildet på vei fra rettssaken. Foto: Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN Vis mer

– At de slippes fra varetekt betyr at tingretten har ansett at det ikke lenger finnes grunnlag for fengsling. Jeg vil ikke spekulere på om de vil bli dømt eller frikjent, vi må vente til domstolens avgjørelse 14. august, skrev aktor Daniel Suneson i en pressemelding.

Kort tid etter at nyheten om løslatelsen ble kjent skrev Aftonbladet at Asap Rocky kom til å forlate Sverige allerede i kveld. Avisa skrev videre at forberedelsene på Arlandas flyplass var i full gang, og at et privatfly sto og ventet på 30-åringen.

Nå har rapperstjernas privatfly lettet fra flyplassen i Stockholm, og Asap Rocky er på vei hjem, det skriver Expressen og Aftonbladet.

Expressen skriver videre at flyet som er av modellen Dassault Falcon 7X har forlatt svensk luftrom, og er på vei til Los Angeles.

PÅ VEI HJEM: Asap Rocky er angivelig på vei hjem etter gladnyheten om løslatelsen fra varetekt. Dette skal angivelig være rapperstjernas privatfly som letter fra flyplassen Arlanda i Stockholm. Foto: NTB Scanpix
PÅ VEI HJEM: Asap Rocky er angivelig på vei hjem etter gladnyheten om løslatelsen fra varetekt. Dette skal angivelig være rapperstjernas privatfly som letter fra flyplassen Arlanda i Stockholm. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Takket for støtten

Fredag kveld benyttet Asap Rocky anledningen til å dele sitt første Instagram-innlegg siden varetektsfengslingen. I innlegget takket han for all støtten.

- Tusen takk fra bunnen av mitt hjerte til alle fans, venner og alle andre som har støttet meg de siste ukene. Jeg kan ikke beskrive hvor takknemlig jeg er for dere alle. Dette har vært en veldig vanskelig og ydmykende opplevelse. Jeg vil takke retten for at de lar meg, Bladi og Thoto returnere til våre venner og familie. Takk igjen for all kjærlighet og støtte, skriver rapperstjerna i innlegget.

Med tanke på løslatelsen fra varetekt fikk Asap Rockys presseansvarlig spørsmål om han kommer til å fortsette turneen.

- Om han kommer til å holde konserten i morgen vet jeg ikke, men i hvert fall om ti dager, svarte Asap Rockys presseansvarlig til pressen.

Rapperens forsvarer, Slobodan Jovicic, avslørte imidlertid at Asap Rocky har jobbet med musikken sin og skrevet låter mens han satt i fengsel.

DAG TO I RETTEN: Bistandsadvokat Magnus Strömberg, forteller hvordan klienten hans har opplevd rettssaken. Video: Dagbladet Vis mer

Donald Trump er fornøyd

Den amerikanske gisseleksperten, Robert C. O'Brien fortalte at han hadde vært på telefon med president Donald Trump rett etter nyheten om løslatelsen ble kjent. Gisseleksperten ble sendt fra USA av den amerikanske presidenten for å overvære rettssaken.

- Jeg fortalte ham at våre gutter var på vei hjem nå. Han er veldig fornøyd. Jeg vil takke de svenske myndighetene, og dommeren for å la meg få se rettssaken, sa han.

O'Brien mente det var den riktige beslutningen etter videoene han så, og skrøt av dommerne og de ansatte på tinghuset.

- I kveld var en flott kveld for Rocky, og for deres familier. Og jeg synes også at det er en flott kveld for Amerika, fortsatte han.

Kort tid etter at de tre tiltalte fikk beskjed om at de løslates, delte Donald Trump et Twitter-innlegg.

«A$AP Rocky sluppet fri fra fengsel og på vei hjem til USA fra Sverige. Det var en Rocky Uke, kom hjem ASAP A$AP!» skriver Donald Trump på Twitter.

ASAP er akronym for «as soon as possible»: «så fort som mulig» på norsk. For øvrig betyr «A$AP» i artistnavnet til Rakim Mayers, og de andre artistene i «A$AP mob»-crewet, «always strive and prosper».

- Veldig lykkelig

Også forsvareren til rapperstjerna var svært fornøyd over nyheten om løslatelsen.

- Rakim Mayers er en fri mann for nå, uttalte forsvareren til rapperen, Slobodan Jovicic.

Videre fortalte han at det er et framskritt at de er ute av fengsel, men at det imidlertid ikke betyr at de er frifunnet, ifølge svenske Aftonbladet.

Jovicic sa videre at Asap Rocky er en fri person som kan bevege seg fritt som alle andre mennesker, og legger til at rapperstjernen er «veldig lykkelig».

Han ville imidlertid ikke svare på hva Asap Rocky skal gjøre nå, og heller ikke på om rapperstjerna skal reise hjem, ifølge avisa.

- Han er utrolig sympatisk, intelligent, sjarmerende og har vært en god klient å jobbe med. Han har håndtert situasjonen som varetektsfengslet på en bra måte, uttalte rapperstjernas forsvarer, ifølge Aftonbladet.

Dagbladet oppdaterer saken!

INNRØMMELSE: Asap Rocky innrømmer nå å ha plukket opp flasker de fant på bakken, men påstår at de gjorde det for at fornærmede ikke skulle få tak i de. Video: Expressen. Vis mer

Ba om seks måneders fengsel

Aktor ba om seks måneders fengsel for Asap Rocky i sin sluttprosedyre fredag, og mente at rapperstjerna skal dømmes hardere enn de andre tiltalte. Aktor ønsket at alle de tiltalte skal dømmes for kroppsskade, og hevdet at de ikke handlet i nødverge.

Videre mente aktor at det er blitt utøvd mer vold enn hva loven krever, og omtalte volden som «overdrevent». Aktor mente at det ikke finnes rom for en slik type panikkhandling, og at det derfor ikke foreligger omstendigheter som taler for at de skulle kunne gått fri.

Bistandsadvokaten Magnus Strömberg uttalte i sin sluttprosedyre at det helt klart har forekommet bruk av knust glass eller liknende under voldshendelsen. Han påpekte at Asap Rockys oppførsel har vært eksemplarisk i rettssalen, men at han har store innvendinger når det kommer til troverdigheten. Strömberg argumenterte videre for at saken grenser mot grov kroppsskade.

Magnus Strömberg tok også opp vitnet som ga en annen forklaring enn hun først hadde gitt i politiavhør, og mente at det er noe som har fått henne til å endre sin forklaring.

SE TV: Expressens rettskommentator er lite imponert over USAs president Donald Trump sine forsøk på å påvirke rettssaken mot den amerikanske rapperen Asap Rocky. Video: Ørjan Ryland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Mente rapperstjerna bør frikjennes

Asap Rockys forsvarer, Slobodan Jovicic, på sin side, mente at Asap Rocky ikke utførte denne voldshandlingen «sammen med andre». Videre påpekte forsvareren at det mangler politiutredning om at Asap Rocky skal ha gjort noe etter at de andre guttene ble med i slåsskampen.

Jovicic viste også til at den eneste som hevder at fornærmede er blitt slått i hodet, er fornærmede selv. I tillegg tok forsvareren opp SMS-meldingene til kvinnen fra Asap Rockys følge som filmet hendelsene, og påpekte at det var en oppdelt SMS.

- Problemet der vi har havnet nå er at dette er så dårlig utredet at selv ikke aktor mener at han kan vise at Rakim Mayers har deltatt i dette. Den eneste måten å påstå at noe har skjedd der min klient deltar, det er helt enkelt å late som at han gjør det. Derfor må jeg si at jeg synes det er elegant av aktor å ikke påsto noe, lød det fra forsvareren.

Rapperstjernas forsvarer var klar i sin tale og mente at det ikke finnes noen grunn til å anse at tiltalen holder, og mente at Asap Rocky bør frikjennes i dag.

NY VIDEO FRA ANGREPET 30. JUNI: Denne nylig frigjorte videoen, viser en ny del av angrepet som Asap Rocky er tiltalt for. Video: Expressen Vis mer

Samfunnstjeneste i Sverige

Da alle var i mål med sine forklaringer fredag, ble Rocky spurt om han kunne tenke seg å utføre samfunnstjeneste i Sverige. Dette svarte han «ja» på.

- Dere vet hvor jeg bor, dere har kontakten til min advokat. Jeg samarbeider med artister her. Jeg har gjort veldedighet før. Jeg ville ikke hatt noe imot å gjøre noe slikt i helgene. Jeg er enkel å ha med å gjøre, svarte han.

På spørsmål om hva han ville gjort hvis han ble frikjent, svarte han følgende:

- Jeg vil åpenbart få meg en skikkelig dusj, og så ta det rolig og omgås med min mamma. Men jeg er enkel å ha med å gjøre, så jeg gjør det dere anbefaler.

De to andre som var tiltalt sammen med 30-åringen sa seg også villige til samfunnstjeneste.