BLE LOPPET: Aschehaug forlag på Sehesteds plass i Oslo ble svindlet av sin egen finansdirektør. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
BLE LOPPET: Aschehaug forlag på Sehesteds plass i Oslo ble svindlet av sin egen finansdirektør. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

Aschehoug-direktøren avslørt av en tastefeil

- Nokså tilfeldig at det ble oppdaget.

(Dagbladet): Aschehougs finansdirektør, som har innrømmet å ha stjålet 4,4 millioner kroner fra forlaget og forsøkt å ta ytterligere en million, ble avslørt da han gjorde en tastefeil.

Det skriver Dagens Næringsliv i dag.

Leif Marius Schatvet, som like før jul innrømte forholdet overfor forlagssjefen og fratrådte stillingen, skal ha tastet tre sifre feil i sitt eget kontonummer da han prøvde å overføre den siste millionen, opplyser politiet til avisa.

Gikk til forbruk - Det var nokså tilfeldig at han ble avslørt, sier politiadvokat Knut Horn til avisa.

Pengene finansdirektøren tok, skal ha gått til privat forbruk. Schatvet bygget så seint som i fjor ei hytte i Fjellsnaret, bygda i Uvdal som blant annet er kjent for kronprinsparets fjellhytte.

Hytta ble erklært ferdig bare to dager før underslagene i Aschehoug ble avslørt.

Før underslaget hadde Schatvet god kredittverdighet - verken han eller ektefellen har betalingsanmerkninger.

Lav lønn BI-professor Petter Gottschalk, som har bekjempelse av hvitsnippforbrytelser som spesialfelt, har sagt til Dagbladet at direktørens lønn på cirka 1,2 millioner kroner er lav for denne typen jobb.

- Da blir det ikke et forsvarlig, men forståelig motiv at han tenker at han ikke får den lønna han har krav på, sier Gottschalk.

Schatvet har sagt til sin tidligere sjef i Aschehoug, Mads Nygaard, at han akter å betale tilbake pengene han har tatt.

I kjølvannet av saken ble det kjent at en regnskapsmedarbeider hos Aschehoug for et halvt år siden ble dømt for 17 tilfeller av grov økonomisk utroskap. Dette var sjette gang hun ble dømt for økonomisk kriminalitet.

Kun to måneder før hun begynte å underslå i Aschehoug ble hun dømt for underslag i et annet firma. Regnskapsmedarbeideren ble den gang dømt til åtte måneders fengsel.