Aschehoug-topp til kamp mot Tronsmo-utkastelse

Videoaksjon på nett.

(Dagbladet): I et 12 sekunder langt klipp lagt ut på Aschehougs Facebookside tidligere i dag, oppfordrer forlagets konsernsjef og forlegger Mads Nygaard til å verne om Tronsmo, og stoppe Entra fra å rive Tulingården.

I videoen omtaler Nygaard Tronsmo som en av landets aller beste og viktigste bokhandlere. Innlegget lenker til en støttegruppe med snart 14 500 likerklikk.

- I likhet med hele den lesende befolkningen i Norge, hvert fall i Oslo, frykter man at denne bokhandelen skal forsvinne, og at vi skal miste en veldig viktig kulturell institusjon i landet. Tronsmo er et ekstremt viktig bindeledd mellom forfattere og lesere, og skulle den forsvinne ville det være et enormt tap for både Oslo, Norge og boka, sier Nygaard til Dagbladet.

- Er det aktuelt for Aschehoug å bidra økonomisk til at Tronsmo kan fortsette driften i nye lokaler?

- Vi gjør for så vidt allerede det som eier av en av aksjonærene, Oktober forlag. Men det er ikke først og fremst penger Tronsmo trenger nå. De trenger en fornuftig lokasjon hvis det skulle være slik at Entra gjør alvor av truslene, sier han og fortsetter:

- Hadde jeg hatt ledige lokaler ville jeg vært rask på labben med å få dem inn. Derfor vil jeg også appellere til alle fornuftige gårdeiere i Norges land.

Engasjementet rundt Tronsmos framtid er stort. I skrivende stund er videoen sett over 2000 ganger, og innlegget har fått over 100 kommentarer. I tillegg har snart 6000 har satt sitt navn på en underskriftskampanje.

• Se videoen øverst i saken

Tronsmos daglige leder Eva Stenlund Thorsen har tidligere uttalt til Dagbladet at hun er bekymra for bokhandelens framtid etter at det ble kjent at Tronsmo må ut av sine nåværende lokaler på Tullinløkka i løpet av sommeren. Uten nye lokaler frykter Thorsen nedleggelse.

Også kjente norske forfattere har også gått ut og vist sin støtte. Anne B. Ragde mener mulig nedleggelse vil etterlate et stort litterært hull.

Grunnen til at Tronsmo må ut av Tullinløkka er at Entra ønsker å revitalisere hele kvartalet ved å rive bygget og bygge framtidens undervisningsbygg som skal samle Universitetet i Oslos juridiske fakultet.

STØTTE: Forlegger i Aschehough, Mads Nygaard, ønsker å stoppe rivingen av bygget Tronsmo holder til i. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
STØTTE: Forlegger i Aschehough, Mads Nygaard, ønsker å stoppe rivingen av bygget Tronsmo holder til i. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer