Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Aschehoug vil droppe kopisperre på e-bøker

- Ingen garanti mot piratkopiering.

VIL DROPPE DRM: Aschehoug går nå inn for å gå bort fra teknisk kopibeskyttelse på side e-bøker. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL DROPPE DRM: Aschehoug går nå inn for å gå bort fra teknisk kopibeskyttelse på side e-bøker. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Etter lanseringen av norske e-bøker gjennom Bokskya-ordningen, måtte norsk forlagsbransje tåle massiv kritikk på en rekke punkter.

Et av disse var valget av teknisk kopibeskyttelse på bøkene, såkalt DRM (Digital rights management). Med en DRM-løsning kan forlagene forsøksvis sikre e-bøkene mot kopisikring, men det går gjerne på bekostning av brukervennligheten.

Nå har Aschehoug i en pressemelding signalisert at de ønsker å bevege seg vekk fra DRM-løsningen som er valgt, etter kritikken som ble fremmet tidligere i uka.

- Etter kritikken i forbindelse med lanseringen av e-bøker og Bokskya, ønsker Aschehoug forlag å endre kopibeskyttelsen på sine e-bøker fra teknisk DRM til vannmerking (se faktaboks, journ.anm.), skriver Thomas Bertram Nilsen, digital konsulent i Aschehoug forlag, i pressemeldingen.

- Siden forlaget per i dag er bundet av avtaler med sine forfattere og oversettere der teknisk DRM inngår, sender vi ut brev til våre forfattere og oversettere der vi ber om godkjennelse til å endre til vannmerking. Vi håper dette møter en del av kritikken fra e-bokentusiastene, skriver Nilsen videre.

- Ingen garanti mot pirater I en epost til Dagbladet utdyper Nilsen hvorfor forlaget nå velger å møte kritikerne på DRM-punktet:

-  Vi gjør dette nå fordi vi ser at teknisk DRM på ingen måte er en garanti mot piratkopiering og på grunn av tilbakemeldinger fra markedet. Overgangen fra teknisk DRM til vannmerking vil jo gjøre det enklere, skriver Nilsen.

- DRM har bare vært en del av kritikken den norske ebok-lanseingen har møtt på. Mange etterlyser en enklere og billigere kjøpsløsning på linje med Amazon - som tross alt har DRM uten at folk klager over det?

- Selve kjøpsløsningen vil nok forhandlerleddet løse etter hvert. Prisene til Aschehoug ligger på kr 125 for backlist, og for nye titler har vi senket prisen med 25 %. Dette inkluderer moms. Fjerner regjeringen dette, vil vi senke prisene tilsvarende.

- Forventer dere at forfatterne deres vil være med på en slik løsning, og har dere fått noen tilbakemeldinger allerede?

- Jeg tror at de fleste vil være med, og håper at alle blir med, skriver Nilsen.

Positive forfattere Ifølge tilbakemeldingene fra flere norske forfattere på Twitter, kan det virke som om ideen faller i god jord hos enkelte:

- For å forenkle kjøp e-bøker, endrer Aschehoug nå fra teknisk til sosial DRM (vannmerking) - hvis forfatteren sier ok. Jeg sier ok!, skriver Tom Egeland på sin twitterprofil.

- Har nettopp sendt forlaget mail og bedt om å få «sosial DRM» som merking på ebøkene mine, skriver Vidar Kvalshaug.

- Først @tomegeland og så @Kvalshaug - kan vi få en hel liten forfatterkampanje for bruk av vannmerking av ebøker, spør Eirik Newth, mens Anne Oterholm viser at det er mulig:

- Mine bøker har ligget med «sosial DRM» fra dag 1. Det var ikke noe problem for forlaget da jeg ba om det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media