Åse blir Nobel-vertinne

Åse Kleveland skal være konferansier for årets Nobel-konsert i Oslo Spektrum 11. desember. Uten å synge, og med strutsefjærfri kjole foran to milliarder mennesker i 150 land.

Eks-kulturministeren har utført store TV-oppgaver før. Men verken Amanda-show eller Melodi Grand Prix kan matche Nobel-konserten i størrelse. Artistene som nå er booket inn er Elton John, Alanis Morissette, Andrea Bocelli, The Cranberries, Espen Lind, a-ha, Shania Twain, Phil Collins og Shiv Hari.

Kleveland har ikke rukket å bli nervøs ennå.

- Egentlig er det ikke så stor forskjell å være på skjermen for 10 prosent av den norske befolkningen og for 10 prosent av den internasjonale. Utfordringen er å få hele showet til å gli.

Kulturskandale?

Vertinnens antrekk for aftenen blir et tema fram mot konserten. Men Kleveland akter ikke å konsultere utenlandske motehus. - Det har jeg aldri gjort og kommer ikke til å gjøre det nå heller. Men det er jo en forskjell her i forhold til Grand Prix, hvor alt er mer utstyrsorientert. I denne sammenhengen vil ikke kjolen bli så viktig. Men det blir ikke strutsefjær, lover Kleveland. Strutsefjær hadde kanskje ifølge operasjef Bjørn Simensen passet til musikken. Han har kalt showet en kulturskandale og et knefall for popindustrien.

- Er konserten for kommersiell?

- Dette er artister med et enormt nedslagsfelt, verden over. Og med en fantastisk popularitet. Mange av dem har også vist et sterkt sosialt engasjement. Også i saker om Nord-Irland. Så det er ingen grunn til å kritisere valget av artister. Men det er helt greit at vi har en debatt omkring det.

Hermetisk Elton

- Personlige favoritter blant artistene?

- Det har vel noe med min generasjon å gjøre, men jeg må tilstå at jeg er svak for Elton John. Selv om han kommer i hermetisert form. (Han spiller to sanger via videoskjerm - red.anm.). Jeg har hatt den store glede å treffe ham tidlig på 80-tallet i NRK-programmet «På plakaten» som jeg hadde sammen med Frank Dehli. Han var en meget hyggelig mann.