Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I dag er det ett år siden David Bowie døde

Åse Kleveland er blant dem som i dag hyller artistikonet

Mener det var den sterkeste konserten hun har vært på.

HYLLESTKONSERT: På søndag ble det holdt en hyllestkonsert for David Bowie på Rockefeller i Oslo, for å markere det som ville vært superstjernas 70-årsdag. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Leonhard Foeger / File Photo
HYLLESTKONSERT: På søndag ble det holdt en hyllestkonsert for David Bowie på Rockefeller i Oslo, for å markere det som ville vært superstjernas 70-årsdag. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Leonhard Foeger / File Photo Vis mer

(Dagbladet): For akkurat ett år siden, den 10. januar 2016, ble det kjent at superstjerna David Bowie var død etter en over 40 år lang karriere.

Suksesshelten ble kun 69 år gammel, og døde en drøy uke etter utgivelsen av sitt 26. studioalbum «Blackstar», som fikk en firer av Dagbladets anmelder.

Hyllestkonsert

For å markere det som ville vært Bowies 70- årsdag ble det i helgen arrangert en hyllestkonsert på Rockefeller i Oslo. Her møtte hele 22 norske artister opp for å hedre ikonet.

HYLLER BOWIE: Åse Kleveland har deltatt i en rekke minnemarkeringer etter David Bowies bortgang. - Han har gjennom hele karrieren vært nyskapende og truffet hjertet til et stort publikum, sier Kleveland til Dagbladet.
HYLLER BOWIE: Åse Kleveland har deltatt i en rekke minnemarkeringer etter David Bowies bortgang.
- Han har gjennom hele karrieren vært nyskapende og truffet hjertet til et stort publikum, sier Kleveland til Dagbladet. Vis mer

Åse Kleveland var en av artistene som stilte opp på feiringen, og omtaler konserten som en fantastisk musikkopplevelse.

Hun forteller at Bowie har vært en av hennes store musikkhelter siden gjennombruddet på slutten av 60-tallet, da hun sto midt i sin artistkarriere.

- Ustoppelig nyskapende har Bowie iscenesatt seg selv gjennom et halvt århundre, sier hun til Dagbladet.

På søndag fremførte Kleveland låten «Space Oddity». Bowies første store hit, som er en av hennes favoritter.

- Det er en fantastisk låt med så mange dimensjoner, sier Kleveland.

Hun forteller videre at konserten bidro til å vekke gamle minner, og synes det var stort å høre så mange ulike stemmer fremføre så mange og ulike topplåter av samme opphavsmann.

- Publikum skapte også en magisk stemning i salen. De kunne virkelig sin Bowie, sier Kleveland engasjert.

Stor karriere

Ifølge Det Store Norske Leksikon fikk Bowie sin første hit i 1969 med singelen Space Oddity, og fikk sitt store gjennombrudd kun tre år senere da han framsto som den androgone glamrockeren Ziggy Stardust.

Gjennom hans karriere har han opparbeidet seg en imponerende lang liste med klassikere , som «Ashes to Ashes», «Heroes», «Life on Mars» og «Starman» for å nevne noen.

En rekke sjangre

Kim Klev, Dagbladets musikkanmelder, er en av dem som kan skrive under på at David Bowie er en brilliant mann med mange talenter.

- Det jeg synes har vært interessant for min del er hvor mange musikksjangre han har tilført noe nytt, forteller Klev til Dagbladet.

Funk. Disco. Rock. Det er noen av sjangrene Bowie har vært innom med musikken.

- Det å først gi ut en rockeplate, for så å to år senere komme med en god funkplate, det er fascinerende, fortsetter Klev.

Han forteller videre at Bowie alltid har hatt en enorm evne til å være relevant, og understreker at han er imponert over at selv i artistens siste album utforsker han nye ting.

- Akkurat det tror jeg har vært en viktig faktor for hans popularitet. Hans evne til å utforske. Selv unge hippe mennesker hører på David Bowie i dag, sier Klev.

Fans har også vist engasjement på nett i forbindelse med ettårsmarkeringen etter Bowies død:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling