Åse Kleveland vil få folket ut i sang

Legger ut på landsomfattende turné.

(Dagbladet.no): Seertallene på «Idol» og salgstallene til dataspillet «SingStar» tyder på at nordmenn åpenbart har et godt forhold til sang.

Men disse sangformene er forbeholdt stua, og er ikke i nærheten av den gode, gammeldagse allsangen - som direktør Åse Kleveland i Rikskonsertene nå vil blåse nytt liv i med satsingen «Hele Norge synger».

- De som tror at allsang er gått ut på dato tar feil. Lysten til å synge sammen er et fenomen i tiden. Interessen for sang og allsang har eksplodert - ikke minst i media. Nye initiativ ser stadig dagens lys og sangskatter av ulik dato får nytt liv, sier Kleveland i en pressemelding.

Sammen med en rekke kjente artister som Herborg Kråkevik, Lars Lillo-Stenberg, Anne Grete Preus, Knutsen & Ludvigsen, Kari Svendsen og Jan Eggum, vil Rikskonsertene i perioden 2007 til 2010 reise rundt i landet og oppfordre til sang.

- Gjennom «Hele Norge synger» ønsker vi å nå ut til nye publikumsgrupper. Målet å få opp selvtilliten og å vekke lysten til å ta i bruk instrumentet vi bærer med oss døgnet rundt, nemlig stemmen. Aksjonsgruppene på de ti konsertstedene har tatt utfordringen på strak arm. Det blir blant annet geriljasang og sangpøbb, sang i badet og på mulige og umulige steder, sier Åse Kleveland.

På stedene som besøkes vil lokalbefolkningen involveres i tre dager med sangaktivitet. Musikalsk leder for prosjektet Nissa Nyberget vil sammen med Elisabeth Lindland lage familieforestilling. Dirigentene Per Oddvar Hildre og Øystein Fevang vil lede «Hele Norge Synger»-koret som settes sammen på hvert sted.

I tillegg vil det bli «en rekke aktiviteter, inspirerende møter mellom kjente artister og lokale utøvere, workshops og konserter.»

- Sangen berører det grunnleggende i livet, og følger oss fra vugge til grav. Sang stilner gråt og bringer fram latter. Sang gir livsmot, energi, glede, fellesskap og bedre helse. Sangen kjenner ingen landegrenser, og har mange dimensjoner i seg. Dette ønsker vi å løfte fram gjennom «Hele Norge synger», sier Kleveland, som ifølge pressemeldingen lenge har gått svanger med ideen.

Oppstarten av Hele Norge synger gjennomføres med særskilt økonomisk støtte fra Kulturdepartementet.

SKAL LANDET RUNDT: Men først sang Åse Kleveland litt med kulturminister Trond Giske og de ansatte ved Trafikketaten. Foto: ARASH NEJAD
SKAL LANDET RUNDT: Men først sang Åse Kleveland litt med kulturminister Trond Giske og de ansatte ved Trafikketaten. Foto: ARASH NEJAD Vis mer
ER MED: Knutsen & Ludvigsen er med på turné for å få det norske folk til å synge mer.