MOR ÅSE: Åse Kleveland har en ruvende posisjon som tidligere profilert kulturminister for Arbeiderpartiet. Nå vil den nåværende kulturministeren ta fra henne 30 millioner kroner. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet
MOR ÅSE: Åse Kleveland har en ruvende posisjon som tidligere profilert kulturminister for Arbeiderpartiet. Nå vil den nåværende kulturministeren ta fra henne 30 millioner kroner. Foto: NINA HANSEN/DagbladetVis mer

Åse og Anniken i millionstrid

Nåværende og tidligere kulturminister i maktkamp om 30 millioner kroner.

||| Kulturminister Anniken Huitfeldt og Rikskonsertenes direktør, tidligere kulturminister Åse Kleveland, har den siste tida hatt flere møter hvor de omstridte millionene har vært tema.

Under Klevelands ledelse har Rikskonsertene satset hardere på konserter med sterke artistnavn. De siste årene har artister som Mari Boine, Haddy N'jie, Åsmund Nordstoga, Kaada, Datarock, Solveig Slettahjell og Superfamily blitt sendt ut på riksdekkende turneer.

Denne satsningen koster Rikskonsertene rundt 30 millioner kroner, i følge en rapport fra Direktoratet for forvaltning og IKT.

- Unødvendig konkurrent
I en stor høringsrunde om Rikskonsertenes virksomhet ble de prestisjefylte turnéene kritisert fra flere hold for å ha gått ut på dato - fordi de er i direkte konkurranse med private aktører.

- Markedet har forandret seg siden ordningen ble etablert. Vi mener Rikskonsertene må se på hva de skal holde på med. Det er etablert et kommersielt marked som tar seg av denne typen konserter, sier daglig leder Tore Flesjø i Norsk jazzforum.
 
Norsk kulturråd var i sitt høringsnotat sterkt kritiske, og skrev: «Rikskonsertenes rolle som bransjeaktør i det generelle markedssystemet av tilbud og etterspørsel som profesonelle aktører på musikkfeltet i dag opererer innenfor, er ikke tilstrekkelig grad belyst.»

- En debatt om Rikskonsertenes rolle i norsk musikkliv ønsker jeg velkommen. Vi må finne ut om det er hensiktsmessig å ha et sentralt produksjonsselskap som Rikskonsertene for de offentlige konsertene, sier kulturrådsmedlem Arnfinn Bjerkestrand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk rockforbund påpeker at Rikskonsertenes arrangementer ikke nødvendigvis er rimeligere for de lokale arrangørene som leier dem inn. En mye omdiskutert Datarock-turné i regi av Rikskonsertene høsten 2009 reiste også spørsmål ved effektiviteten i gjennomføringen av turnéene.

- Overraskende mye rot
Pr-apparatet brøt sammen, konsertsteder ble byttet på konsertdagen og en konsert ble rett og slett avlyst - uten at det fikk økonomiske konsekvenser.

- Det var overraskende mye rot, uttalte Fredrik Saroea i Datarock til musikknettstedet Ballade i våres. Til Dagbladet er han forsiktig:

OPPGJØR: Anniken Huitfeldt vurderer å bruke Rikskonsertenes 30 millioner til å styrke mindre, lokale arrangører. Foto: Lars Eivind Bones
OPPGJØR: Anniken Huitfeldt vurderer å bruke Rikskonsertenes 30 millioner til å styrke mindre, lokale arrangører. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det er vanskelig å se for seg et alternativ til Rikskonsertene. Men forbedringspotesialet er helt klart tilstede.

Kulturminister Anniken Huitfeldt bekrefter at hun den siste tiden har vært i møter med Rikskonsertene om saken.

- Det er ingen som stiller spørsmålstegn ved skolekonsertene deres, men håndteringen av de offentlige konsertene ser vi nå på, sier Huitfeldt.

Åse Kleveland mener Rikskonsertenes offentlige konserter er et viktig kulturpolitisk virkemiddel.

- Dette er det eneste landsomfattende, profesjonelle kulturtilbudet som har en forpliktelse overfor hele landet.