Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ashton er bare en «flink budbringer» uten makt

Utenrikssjefen i EU, Catherine Ashton, har ingen makt bak seg, hun er bare en budbringer, men en flink budbringer, mener lederne i Iran.

ET HØYDEPUNKT: Utenrikssjefen i EU, Catherine Ashton, og Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif, i FN-hovedkvarteret i Genève. Et høydepunkt for Ashton og EU i sikkerhetspolitikken. Men iranerne ser henne bare som en «flink budbringer» for de store maktene. Foto: AP / Scanpix / Keystone / Martial Trezzini
ET HØYDEPUNKT: Utenrikssjefen i EU, Catherine Ashton, og Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif, i FN-hovedkvarteret i Genève. Et høydepunkt for Ashton og EU i sikkerhetspolitikken. Men iranerne ser henne bare som en «flink budbringer» for de store maktene. Foto: AP / Scanpix / Keystone / Martial Trezzini Vis mer
Kommentar

EU forsøker å ta mye av æren for den banebrytende avtalen med Iran om landets kjernefysiske utviklingsprogram. Og det var utenrikssjefen i EU, Catherine Ashton, som ledet maraton-forhandlingene i Genève.

Like etter klokka 03 søndag kunngjorde hun gjennombruddet i ei melding på Twitter: «#EU Høy Rep #Ashton: "Vi har nådd enighet mellom E3+3 og Iran"». E3 er EU med de tre landene Frankrike, Tyskland og Storbritannia. 3 er USA, Russland og Kina.

Personlig milepæl
For Ashton, som etterpå sto fram sammen med Irans utenriksminister, Javed Zarif, er nok avtalen en personlig milepæl. Både hun og EU har hatt vansker med å stå fram som en viktig aktør og ei verdensmakt i den internasjonale sikkerhetspolitikken. USAs utenriksminister, John Kerry, ga henne en kraftig omfavnelse foran alle fjernsynskameraene i Genève søndag.

Både EU-presidenten, Herman Van Rompuy, og presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, var raskt ute og hyllet henne. «Jeg vil i særlig grad gratulere Catherine Ashton for denne bragden som er et resultat av hennes utrettelige engasjement og viljestyrke i dette spørsmålet i de siste fire åra», het det i en uttalelse fra Barroso.

«Ingen makt»
Men mye av grunnlaget har vært lagt i de siste fem månedenes hemmelige samtaler mellom USA og Iran, understreker en av USAs diplomater til nyhetsbyrået AFP.

Og en iransk diplomat heller også litt vann i champagnen til Ashton. Iranernes analyse av henne og stormaktenes maktspill er som følger:

- Vi respekterer henne høyt og hun vet hvordan man skaper en behagelig og praktisk atmosfære.

- Problemet er at det er helt klart at det ikke er noen virkelig politisk makt bak henne. Hun må gå og snakke med representantene for verdensmaktene om hver minste detalj. Ingen innbiller seg at hun har noen makt til å bestemme noe på egenhånd. Hun er ikke mer enn en budbringer, men som dét er hun veldig effektiv, sier den iranske diplomaten til den israelske avisa Haaretz.

Undergraver
Frankrike, som to uker tidligere satte foten ned for en avtale i Genève, har nå godkjent denne avtalen. Den er «et viktig steg i riktig retning», heter det fra den franske presidenten, François Hollande. Og den franske utenriksministeren, Laurent Fabius, sier at EU-landene trolig kommer til å lette på straffetiltakene mot Iran i desember.

Det franske diplomatiet synes å undergrave Ashtons autoritet innad i EU og stjele litt av rampelyset.

Og uansett er det forholdet mellom USA og Iran som er helt avgjørende. I USA er det tverrpolitisk mistro i Kongressen til den midlertidige avtalen med Iran. Man tror ikke iranerne vil holde ord. Derfor planlegger både Demokratene og Republikanerne ytterligere straffetiltak mot Iran, som skal tre i kraft dersom det etter seks måneder ikke kommer på plass en varig avtale og dersom iranerne ikke holder sine løfter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media