Asias krise: Globalisert røveri, lokalt despoti, nytt demokrati?

Det 20. århundre ble avsluttet med at historien vendte - også i Asia. Men utviklingen framover må unngå to fallgruver: elitestyrte strategier som ender i diktatur - og romantiske snarveier til demokrati som slår bakut. Vil vi håndtere globaliseringen må vi også forstå det lokale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvem husker ikke overraskelsen og gleden da muren falt! Dengang historien vendte et blad! Men også problemene og alle mislykte forsøk på å forklare hva som skjedde og alle urealistiske forhåpninger for framtidens Europa.

Den samme stemning traff også alle som var opptatt av det asiatiske kontinent. I Asia tok århundret slutt ti år senere. Der var det ikke statssosialismen som ble beseiret. Der var det snarere Vestens autoritære vekstprosjekt som brøt sammen. Nå reiser utpinte samfunn seg. Elitene tvinges til å legitimisere seg i folkets øyne, konfliktene formelig roper på en sivilisert regulering. Vanlige folk kan utnyttte dette stemningsskifte. I Korea diskuteres f.eks. alvorlig mønsteret fra de nordiske land – samfunnspakter mellom stat, arbeid og kapital. I Indonesia har verdens tredje største demokrati stått fram. Nå skrives historien påny. Nå har Asias folk – og vi i Vesten - en ny historisk sjanse.

Hvordan skal vi da forstå hva som skjer og hva som kan gjøres? Fremdeles hender det mer på en uke enn tidligere på et år. Og det er blitt ekstra innfløkt å skulle tolke og gi råd. De vanlige teoriene duger ikke. Det var jo nettopp disse teoriene og ekspertenes lojalitetshensyn som gjorde at krisen ikke kunne forutsees og bekjempes. Bare de “unyttige” grunnforskere uten andre ressurser enn sine egne hoder og langvarige studier kom på hold av begivenhetens årsaker da krisen rullet inn over kontinentet..

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer