Asiater i kamp

Asian Dub Foundations nye plate «Cmmounity Music» får seksere på de fleste terninger. FREDAG ringte til Dr Das og snakket om politikk.

- SÅ JEG SA TIL politimannen at han måtte ha en vanvittig god luktesans.

Det er tidlig morgen. Dr Das, alt-mulig-mann i Asian Dub Foundation, er i andre enden av fiberkablene. Han vil fortelle om Storbritannia.

ASIAN DUB FOUNDATION (ADF) har, kjapt oppsummert, følgende historikk: Dr Das jobba som musikklærer i organisasjonen Community Music i London. Her møtte han rapperen Deeder Zaman. Sammen med DJ Pandit G dannet de et band for å spille på anti-rasistiske arrangementer. Etter en stund fikk de med seg to til. Og så, i 1997, var ADF oppvarmingsband på en Primal Scream-turné. Da var det gjort. Blandingen av reagge, jungle, dub, sitarer og hardtslående politiske tekster fikk større og større publikum. Ikke minst i Norge.

- Regjeringen lytter aldri til hva folk har å si. De bare gjør noen lovnader hvert fjerde år som de overhodet ikke holder. For eksempel har de privatisert vannforsyningen. Tenk det! Vann er jo en menneskerett. Og nå har de privatisert den! Dessuten råtner hele kollektivtrafikken på rot.

- Så Tony Blair er en skuffelse?

- Ja. Han er en stor skuffelse. Han har til og med innført avgifter på høyere utdanning. Slik at det har blitt mye vanskeligere for fattige mennesker å ta utdanning og skape seg en framtid. Det gamle klassesystemet er på vei tilbake. Men det verste er jo folks holdning til asylsøkere. Regjeringen og media påstår om hverandre at flyktningene utnytter velferdssystemet, at de okkuperer boligplass som egentlig skulle gått til hvite briter og sånne ting. Det er bare tull! Skulle ikke Storbritannia ta imot kosovo-albanere som har fått landsbyen sin bomba av britiske fly? Skulle vi ikke det? Tror du at disse flyktingene egentlig har lyst til å bo på et lite, jævlig rom i London? Tror du at de hadde lyst til å flytte hjemmefra? Jeg tror ikke det. Jeg blir så forbanna...

ASIAN DUB FOUNDATION har i flere år støttet den såkalte Satpal Ram-saken. 16. november 1986 satt Satpal Ram og spiste middag på Sky Blue Restaurant i Birmingham. Han ante fred og ingen fare, han syntes maten var god. Plutselig begynte seks hvite personer å kaste tallerkener og glass på ham. En av mennene tok et knust glass og stakk Satpal i ansiktet. Etter at han hadde stukket Satpal to ganger i ansiktet, tok Satpal fram kniven sin som han brukte til å åpne kartonger på jobben.

- Han ville jo bare forsvare seg, sier Dr Das.

- Men angriperen ga seg ikke. I basketaket som fulgte ble angriperen livstruende skadet. Han nektet å ta imot medisinsk hjelp, og døde. Så ble Satpal dømt til livsvarig fengsel for drap. Det er helt sinnsykt. Og derfor har vi laga en sang til ham. Den heter «Free Satpal Ram.»

Dr Das blir stille i telefonen. Så sukker han. Et langt sukk.

- Det virker som om politiet ønsker å gi følgende signal: Enten er du en svarting som lar rasistene drepe deg. Eller, hvis du forsvarer deg mot rasistene, så blir du en fengsla svarting. Og det har ikke akkurat blitt bedre med årene. Nå nettopp ble en svart sikkerthetsvakt angrepet av politihunder mens han var på jobb i en kontorbygning i sentrum av London. Politiet lot hundene bite ham flere ganger før de spurte ham hva han faktisk gjorde der. Det hjalp ikke at den stakkars fyren skrek «jeg er sikkerhetsvakten her, jeg er sikkerhetsvakten her!» Det står om hendelsen i The Guardian. Jeg lyver ikke.

- Har du noen gang blitt stoppet av politiet på gata?

Dr Das begynner å humre. Han har blitt stoppet mange ganger. Han husker spesielt denne gangen:

- Jeg satt i bilen min da politiet kom bort. En politimann stakk hodet inn vinduet og sa «hmmm, det er en rar lukt her inne. Har du røyka noe, sir?» Men jeg røyker ikke vanlige sigaretter en gang. Jeg drikker ikke, heller.

Nå begynner Dr Das å le på ordentlig. Han klarer ikke holde seg lenger.

- Så vet du hva jeg sa til politimannen?

- Nei.

- Jeg sa at han måtte han en vanvittig god luktesans. Jeg sa det to ganger. Og så sa jeg én ting til. Jeg sa «du trenger ikke politihund, du. Du trenger ikke politihund når du er så flink til å lukte sjøl.»

eivind.eidslott@dagbladet.no

SEKSERE: Asian Dub FOundation får utelukkede gode kritikker for sin siste plate «Community Music».