DEBATT

Askeladden er polsk

Vår vulgære velstand er noe ikke bare ungdommer trenger å minnes på.

KAMPEN FOR TILVÆRELSEN: Jeg var faktisk så lei meg da vi flyttet fra Hagebyidyllen at jeg gråt hele veien til Sollihøgda, skriver artikkelforfatteren.
KAMPEN FOR TILVÆRELSEN: Jeg var faktisk så lei meg da vi flyttet fra Hagebyidyllen at jeg gråt hele veien til Sollihøgda, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I likhet med Kjetil Rolness, ser jeg «Kampen for tilværelsen» med innsidekjennskap til Ullevål Hageby. Jeg bodde der - riktig nok for hele 15 år siden - før jeg tok med meg mann og ettåring hjem til Bergen. Og kanskje nettopp det at jeg ikke lenger bor i Hagebyen kunne ha vært grunnen til at jeg, i motsetning til Rolness, er svært begeistret for serien.

For Hagebyen var et vakkert sted å bo. Jeg nøt virkelig å kunne trille barnevogn langs stakittgjerdene og innom den hyggelige butikken på Damplassen, der jeg kjøpte økologisk babygrøtpulver. Og jeg var faktisk så lei meg da vi flyttet fra vår koselige toromsleilighet og planene om loftsutbygning, våre hyggelige jordnære naboer, og hele Hagebyidyllen, at jeg gråt hele veien til Sollihøgda.

Men det er ikke slik at jeg i bitterhet over ikke lenger å bo i et slikt eventyr nå godter meg over at enkelte av karakterene i serien er usympatiske og selvopptatte. De er jo karikerte! Og hele serien er jo, i ordets rette forstand, et eventyr!

Da Christian Krohg malte Kampen for tilværelsen viste han vestkantborgerskapet som besøkte kunstutstillinger hvordan folk levde øst i Kristiania. Det var en viktig og provoserende påminnelse for dem. Når jeg snakker med skoleungdommer om maleriet (vi har en fin versjon av det i Bergen) understreker jeg alltid dette poenget, og jeg ber dem tenke over hvor annerledes våre liv er i Norge i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer