Askeladdens smie

Jon Gundersen har lett etter, og samlet, ting hele livet. For noen år siden måtte den driftige Askeladden utvide sitt atelier med et rom. Men også dette er fullt - av kofferter, tinnsoldater, dokker med vinger, elektriske artikler, glasskår...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kort sagt - ting som Gundersen bearbeider/setter sammen og stiller ut. Han holder til i et av 60 atelierer på Frysja, og forbereder nå separatutstilling i Kunstnerforbundet og en fellesutstilling på skulpturbiennalen på Stenersenmuseet.

- Det verste jeg vet er å måtte være svar skyldig overfor tåpelige spørsmål som: Hva skal du med det? Hva skal det være godt for? Om du sier det til et barn virker det fullstendig drepende. Tingene sitter inne med en slags erfaring som de uttrykker. Som rørepinner, enkle redskap med tydelige spor av at de er brukt. Nettopp bruksgjenstander som disse tilhører mine yndlingsting. Og så synes jeg det er morsomt å lete etter ting, det er det jeg kan. Men det hoper seg nok litt opp her, jeg er ikke noe flink til å kaste, da trenger jeg det etterpå.

- Du har blant annet stilt ut 1000 kleshengere i Danmark, og laget en vegg full av ting på F15 på Jeløya. Hva er det du vil uttrykke?

- Ting betyr jo to ting. Én enkeltting, men også en samling, som Storting. Nettopp forholdet mellom tingene skaper en forundring, assosiasjoner, utvider et register. Og så bruker jeg humoren som et nyttig påvirkningsmiddel, den skjerper folks hukommelse, lager et slags limstoff i hjernen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer