Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Askeland, Ragnar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik ble jeg forfatter:

- Jeg begynte å skrive allerede som 11 eller 12-åring, inspirert av westernpockets og siden Morgan Kane. Syntes det var befriende å la heltene si «faen i helvete» når de ble truffet av en knyttneve eller kule. Som 17-åring kom jeg finalen i en novellekonkurranse i bladet WESTERN. Men jeg ble slått av en annen bergenser - Gunnar Staalesen tror jeg han het... Ambisjonene om å skrive en troverdig, faktabasert roman med ekte mennesker, ikke bare klisjeer, vokste fram på en reportasjereise til Jomfruøyene.

Beste leseropplevelse:

- «Beatles» av Lars Saabye-Christensen - ingen over, ingen ved siden! Har lest den tre ganger. «Hvite niggere» av Ingvar Ambjørnsen. «Guttene i Markegaten,» «OK Corral» og «Flukten fra kemneren,» alle av Stig Holmås.

Slik liker jeg å jobbe:

- Journalistjobben tar all min tid og oppmerksomhet i Oslo, jeg er nødt til å reise vekk for å finne forfatterkonsentrasjonen. «Jomfruens død» er skrevet i Bergen, fortrinnsvis på kveldstid, og gjennom korte, intensive arbeidsperioder fordelt over flere år. Håper å kunne jobbe mer konsentrert med fremtidige bøker, kanskje søke permisjon og skrive dem der de skal foregå (i karibiske omgivelser).

Slik bruker jeg Internett:

- Internett er blitt alfa og omega for mitt journalistiske liv. Surfer mye for å finne igjen gamle venner fra tidligere reportasjereiser eller gamle flammer fra studietiden i USA. Kommuniserer ukentlig med venner i Karibien, Tyrkia og Bergen. Surfer også en del innom havforskningsmiljøer - det er et av mine fremste interessefelt som journalist. Men favorittlinkene mine får du ikke!

Slik jobber jeg med research:

- Til «Jomfruens død» drev jeg først research hos norske avisers tekstarkiv (informasjon om diverse religiøse sekter, et viktig tema i romanen). Skaffet informasjon om Jomfruøyene via reisehåndbøker. Reiste til St. Thomas og bodde et par uker hos en amerikansk venn fra studietiden, som hadde fast base der nede. Pratet med lokalbefolkningen, hørte hva de bedrev før, under og etter at orkanen Hugo rammet øysamfunnet i 1989, som den kraftigste storm i det tyvende århundre. Tilbrakte mangfoldige timer på biblioteket der, leste lokalaviser fra samme periode. Fikk litt hjelp av eks-kollega Ragnar Kvam jr. når det gjaldt å skildre opplevelsen av orkan på havet. Har også fått konsulenthjelp av Sverre Årnes og Jon Michelet - blant mange andre.

(Dagbladet.no, 30. august 2000)