Askiladden

Det siste året føles som en klisjéaktig dagdrøm for Askil Holm (22) fra Namsos. Vi møtte platedebutanten i Hollywood.

PÅ ETTÅRSDAGEN FOR sitt gjennombrudd på Bylarm i Kristiansand i fjor, kom Askil Holm ut av limousinen i Hollywood sammen med regissør Harald Zwart forrige helg. Nå er låten hans «Seven Days In The Sun» med på soundtracket på filmen «Agent Cody Banks». I dag lanseres den stort i Nord-Amerika. Mandag kommer Askil Holms debutalbum.

–Det har vært et temmelig vilt år, men jeg føler ikke det har gått for fort, sier Askil Holm.

Med et smil.

VI SITTER PÅ en kafé på Hollywood Boulevard og oppsummerer trønderens inntreden i norsk musikkbransje. Han er på en kjapp amerikatur. Foruten USA-premieren på Zwarts film i Los Angeles, har Askil kjøpt seg ny gitar og sjekket ut flere band på Johnny Depps «Viper Room». Han har også spist frokost med Sondre Lerche, som nettopp har avsluttet sin USA-turné.

–Det er så godt å se så mange norske artister og band som tør å være sjefer. I løpet av de siste åra har vi blitt en moden musikknasjon. Bransjen har lært at hvis vi tenker smått, så kan vi gjøre det stort. Vi er i grunnen litt som Island, et mystisk, eksklusivt, kuriøst lite land som aldri egentlig har hatt en musikalsk blomstringstid. Før nå.

ASKIL HOLM HEVDER han bare har gode erfaringer med den berykta musikkbransjen siden han ble Bylarms mest omtalte og bejubla artist for ett år siden. Han kan ikke få understreket nok hvor stort han synes det er at norsk musikk topper salgslistene om dagen.

–Vi har nå flere artister og band som er i ferd med å kravle seg ut til publikum, i større eller mindre grad. Norsk musikk har aldri vært så interessant som den er nå, og det er kult å være en del av det, sier Holm.

Foruten seg sjøl har han stort håp for Jaga Jazzist, Sondre Lerche, Röyksopp, Ephemera, Satyricon, Ralph Myerz og Gåte for det kommende året.

–Vi har utviklet en sunn kultur, der artistene har selv lært å gå hele veien. Fra å skrive låter, utvikle cover og selge album. Tidligere gjorde plateselskapet altfor mye av jobben, sier det nye rockhåpet fra Namsos, trønderbyen som har fostret opp blant andre The Prudence, Åge Aleksandersen og D.D.E.

POPROCKEREN fra Trøndelag har skrevet åtte nye låter og videreutvikla fire «gamle» for debutplata «Daydream Reciver». I ett år har han arbeidet med plata. Tittelen på albumet beskriver Askil Holm som person. Det handler om hans foreldres opprivende skilsmisse, om tenåra og hans tilstand det siste året.

–Det handler om min lange dagdrøm om å bli musiker fra jeg var 13 år.

Askil Holm forteller han har tatt mange uredde sjanser med debutalbumet. At han byr på sine egne personlige erfaringer på plata, tror han ikke han vil angre på.

–Jeg ser ingen grunn til å gå i rundt med en annen overflate. Rockens essens er ærlighet, sier han, og ser seg rundt på den historiske boulevarden.

Holm har stjerner i øynene etter at vi fortalte ham at hans forbilde Beck, holder til like borti gata.

–Å sitte her ett år etter gjennombruddet, er stort. Men dette er bare et steg videre.

–Når vil du forsøke deg her i USA?

–Nei, det er umulig å si. Nå skal vi turnere ordentlig rundt i Norge, og gjøre jobben vår der. Men ikke misforstå. I likhet med Sondre Lerche er jeg en fandenivoldsk singer/songwriter som vil ut. Jeg har selvsagt lyst til å få det til i USA. Og jeg vil gi alt for å få det til, men jeg vet det vil kreve mye arbeid. Og flaks.

Mandag 17. mars kommer albumet «Daydream Receiver. Tirsdag 18. mars er det releasekonsert på Mono i Oslo. Turnéstart i Namsos 29. mars.

SOM EN DRØM: Siden han var 13 år har Askil Holm drømt om å bli musiker. Ni år etter er drømmen gått i oppfyllelse.
I USA: Askil Holm fra Namsos snakker om debutplata si i Hollywood.