BYTTER JOBB: Aslak Sira Myhre forlater Litteraturhuset etter åtte år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BYTTER JOBB: Aslak Sira Myhre forlater Litteraturhuset etter åtte år. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Aslak Sira Myhre går fra Litteraturhuset

Blir ny sjef for Nasjonalbiblioteket.

(Dagbladet): Sjef for Litteraturhuset, Aslak Sira Myhre (40), blir ny direktør for Nasjonalbiblioteket. Myhre forlater Litteraturhuset i Oslo, der han har vært siden huset åpnet i 2006.

De siste åra har det vært usikkerhet om den populære møteplassens framtid, siden stiftelsen Fritt Ord fra og med i år avslutter sitt årlige og substansielle pengebidrag til driften.

- Står sterkt
Til slutt måtte det offentlige tre støttende til med midler.

- Jeg er overbevist om at stat og kommune vil være med og bidra også neste år. At jeg skifter jobb, har ingenting med dette å gjøre - tvert i mot forlater jeg Litteraturhuset i trygg forvissning om at huset vil stå sterkt også etter at jeg har slutta, sier Sira Myhre til Dagbladet.

Nasjonens hukommelse Det tidligere partilederen i Rød Valgallianse sier det er to grunner til at han søkte jobben som sjef for Nasjonalbiblioteket, som han ifølge Aftenposten fikk i konkurranse mot avdelingsdirektør Kristin Bakken (54) hos Riksantikvaren, læringssenterdirektør Lars Egeland (56) ved Høgskolen i Oslo og Akershus og redaktør og produsent Anne Leer.

- Ved å sitte på alt fra postkort og plakater til aviser, NRK-programmer, bøker, musikk og mye mer fra de siste to hundre årene, utgjør Nasjonalbibliotekets samling nasjonens hukommelse. Salv om vi i en tid der det produseres mer og mer informasjon, husker vi dårligere og dårligere, sier Sira Myhre.

- Jeg tror derfor at å sitte på dette nasjonale minnet, ikke bare handler om å ivare ta det, men formidle det. Altså fortelle historien om Norge, sier han.

Ære og plikt - Den andre grunnen er at Nasjonalbiblioteket har ansvar for folkebiblioteksektoren i Norge. Det er den viktigste demokratiske institusjonen vi har, og jeg ser fram til å utvikle og styrke folkebibliotekene. For meg er det en del av et større dannelsesprosjekt, og noe jeg ser på som et privilegium, ære og plikt å drive med, sier Sire Myhre.

40-åringen, som skal ha kontor i det gamle Universitetbiblioteket på Solli plass i Oslo, men også vise seg hyppig i Mo i Rana, der Nasjonalbibliotekets enorme arkiv befinner seg, blir en av de yngste nasjonalbiblioteksjefene noensinne.

- Jeg synes det er fantastisk å få en jobb der jeg er ung igjen. Det er en stund siden sist, sier han.