ANKER: Åsne Seierstad har bestemt seg for å anke dommen hun fikk i Oslo tingrett. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
ANKER: Åsne Seierstad har bestemt seg for å anke dommen hun fikk i Oslo tingrett. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/DagbladetVis mer

Åsne anker dommen

- Eneste alternativ, forteller forlaget.

||| (Dagbladet): Fredag ble Åsne Seierstad dømt til å betale Suraia Rais 125 000 kroner for krenkelse av privatlivets fred i forbindelse med boka «Bokhandleren i Kabul».

Også Seierstads forlag Cappelen Damm ble dømt til å betale 125 000 kroner for å ha gitt ut boka.

Les hele dommen hos Oslo Tingrett.

-Anerkjente metoder Nå anker både Seierstad og Cappelen Damm dommen.

Forlaget skriver følgende i en pressemelding:

«Da Bokhandleren i Kabul utkom i 2002, ga den vesentlige bidrag til forståelsen for og innsikten i levekårene til afghanske menn og i særlig grad kvinner. Den blir stående som en svært viktig utgivelse.
 
Åsne Seierstad og Cappelen Damm vil i felleskap anke Oslo Tingretts dom. Seierstad skrev boken med utgangspunkt i etablerte og anerkjente journalistiske metoder. Familien Rais var inneforstått med bokprosjektet og medvirket selv til at Seierstad fikk de opplysningene som er publisert. Dersom dommen blir stående vil den kunne innebære trangere rammer for dokumentarjournalistikk i bokform.»

- Prinispielt viktig Forlagssjef for dokumentarlitteratur i Cappelen Damm, Ida Berntsen, forklarer anken på følgende måte:

- Vi mener dommen er uriktig. Vi mener opplysningene som er offentliggjort ikke krenker privatlivets fred, og det er prinsipielt viktig for oss å anke, sier Berntsen, og legger til:

- Vi var overrasket over utfallet av denne dommen, og mener vi har en god sak.

- Eneste alternativ Seierstad og Cappelen Damm var aldri i tvil om de skulle anke eller ikke.

-  Når vi fikk vurdert dommen i felleskap, var det klart for både henne og forlaget at det eneste alternativet var å anke, forteller Berntsen.

Cato Schiøtz er advokat for både Seierstad og forlaget. Han mener de har svært gode muligheter for å vinne fram med anken.

- Jeg har anbefalt dem å anke, og i det ligger det at jeg ser det som sannsynlig at anken vil vinne fram, sier han.

Fikk støtte I etterkant av dommen som falt fredag gikk flere av Seierstads forfatterkolleger ut i Dagbladet og støttet henne.

I onsdagens Dagbladet uttaler Rais' advokat Per Danielsen at dommen også kan få konsekvenser for det varslete søksmålet mot Karl Ove Knausgård.