Åsne bokhøstens vinner

Med hjelp av effektiv markedsføring av dokuromanen «Bokhandleren i Kabul» har Åsne Seierstad plassert seg på toppen av salgslistene.

Hennes egen agent har så langt solgt boka til 12 land. Vi har fulgt henne på heseblesende salgsturné.

Åsne tar imot Dagbladet i leiligheten på Frogner i Oslo. Vi har 45 minutter på oss før et team fra kulturprogrammet «Kobra» på Sveriges Television ankommer. De følger henne i halvannet døgn.

«Bokhandleren i Kabul» er så langt trykket i 34000 eksemplarer. Agenten Anneli Høyer har allerede klart å selge den til 12 utenlandske forlag.

Den suksessrike journalisten og forfatteren serverer Solo. I bakgrunnen kimer telefonen, nærmest uten stans. Redaktør Tuva Ørbeck Sørheim i Bokklubben Nye Bøker ringer. Hun vil ha Seierstad i «Bokbadet» med Anne Grosvold. Åsne takker ja. De ringer også fra Sandvika eldresenter. Seierstad sier at hun kommer.

Holmenkollen Rotary

Hun sier i det hele tatt ja til det meste. Lista over organisasjoner og arrangementer som vil ha besøk er lang: Fra Legeforeningens årsmøte, Rederiforbundet og høyskoler til Holmenkollen og Årnes Rotary og opplesninger og signeringer i en rekke byer. Hun har over 50 avtaler i almanakken. Under foredragene snakker hun om Afghanistan og om skole, religion og krigen.

- Åsne Seierstad kan kreve mellom 10000 og 25000 for hvert foredrag, mener Atle Kigen, administrerende direktør i PR- og kommunikasjonsbyrået GCI Monsen.

Til Sverige

«Bokhandleren i Kabul» ble først solgt til svenske Norstedts Förlag. Før Cappelen kom på banen.

I Sverige har boka et opplag på mellom 3000 og 4000, noe som ifølge forlagssjef Swante Weyler er normalt.

- Hun fikk et rimelig beløp for å inngå avtale med oss. Det er boksalget som gir penger, og boka har vakt en uhyrlig interesse i de svenske mediene. I Norge er Seierstad nasjonalhelt, her er hun bare kjent for sine gode reportasjer fra Afghanistan, sier Weyler.

Fred viktigst

- Er du redd for å bli sett på som en krigsprofitør?

- Nei, mange journalister har skrevet bøker fra krigsherjede områder tidligere. Det viktigste i verden er å skape fred. Jeg tror ikke det ville blitt krig hvis vi hadde større kjennskap til andre folkeslag. Det ville ikke vært så lett å bombe Afghanistan hvis vi kjente landet bedre.

Seierstad, som kommer fra en radikal familie, innrømmer at en høy inntekt vil skape en konflikt med hennes verdisyn.

- Men det er ikke snakk om store penger. Da må jeg selge mye i utlandet. Men hvis man tjener mye, må man dele med andre.

PÅ HJEMMEBANE: Åsne Seierstad tjente 40000 kroner på sin første bok «Med ryggen mot verden». Med «Bokhandleren i Kabul» er hun blitt en rik og usedvanlig etterspurt forfatter. - Interessen er enorm, jeg har over 50 avtaler i almanakken, sier Seierstad - en snartur hjemom før hun er på vei til neste avtale.