- Åsne brukte «Se og Hør-metoder

I dag starter saken mellom bokhandler Shah Muhammad Rais og forfatter Åsne Seierstad.

Advokat Per Danielsen mener Åsne Sierstad seilte under falsk flagg i arbeidet med «Bokhandleren fra Kabul».

Han vil dra fram Håvard Mælnæs-boka «En helt vanlig dag på jobben», om Se og Hørs arbeidsmetoder, i dagens møte i forliksrådet. Der møtes bokhandler Shah Muhammad Rais familie, representert ved sønnen Turaj, og Åsne Seierstad.


-  Prinsipielt er det akkurat den samme arbeidsmetoden Åsne Seierstad har brukt overfor Rais, som det vi nå kjenner som «Se og Hør-metoden». Det er en metode som hele Presse-Norge for øvrig forakter, sier Danielsen.

Han beskriver metoden som om å seile under falskt flagg, og først i ettertid fortelle hva man driver med.

-  Åsne Seierstad har seilt under falskt flagg. Hun har fått mat og husrom av familien, og så har hun seinere snudd seg rundt og skrevet bok, og tjent penger på familiens privatliv.

Ikke visum

Partene skulle egentlig ha møtt hverandre i fjor, men saken ble utsatt. I dag kommer saken opp, selv om Rais ikke har fått innvilget visum til Norge.

-  Rais føler det er en forskjellsbehandling at man tar hensyn til at Seierstad ikke kan møte opp, men selv får han ikke lov til å møte i det hele tatt. Han håper rettssikkerheten blir ivaretatt, men det er ikke lett å følge saken fra Kabul, sier Danielsen.

ANGRIPER SEIERSTAD: Advokat Per Danielsen representerer Shah Muhammad Rais i saken som skal opp i forliksrådet i dag. Foto: Scanpix
ANGRIPER SEIERSTAD: Advokat Per Danielsen representerer Shah Muhammad Rais i saken som skal opp i forliksrådet i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Han har jevnlig kontakt med bokhandleren, og holder ham oppdatert om sakens utvikling.

Det er til sammen sju medlemmer av Rais-familien som har saksøkt Seierstad. I tillegg til bokhandleren selv, gjelder det hans to koner og fire barn.

-  Det viktigste er nå å få i gang reelle forhandlinger. Det prinsipielle spørsmålet er om Seierstad og Cappelens Forlag er villige til å gi noe i det hele tatt, sier advokaten.

Beklagelse og oppreisning

Bokhandleren og hans familie vil ha en beklagelse, samt en økonomisk oppreisning.

-  Vi krever et beløp etter rettens skjønn, så det er ikke sagt noe beløp. Men det har vært antydet at Åsne Seierstad kan ha tjent inntil 50 millioner kroner på boka, så da skulle det bare mangle om man ikke kunne komme med et hyggelig tilbud, sier Per Danielsen.

Verken Åsne Seierstad eller forlegger Anders Heger i Cappelens Forlag ønsket i går å kommentere saken overfor Dagbladet.

MØTTES IGJEN: Seierstad og Rais har møttes igjen i Norge. Men nå får ikke Rais visum for å tale sin egen sak.