«Åsne er min venn, men hun tar feil.»

- Vi afghanere har ikke lov til å ha to kvinner i senga samtidig. Når et voksent menneske blir eldre, blir den seksuelle interessen mindre. Min yngste kone trenger meg førti ganger mer enn min eldste.

KABUL (Dagbladet): Slik svarer bokhandler Shah Muhammad (56) på kritikken Åsne Seierstad retter mot ham i sin nye bok. I boka forteller Seierstad blant annet at Shah Muhammad kastet sin middelaldrende kone ut av ektesenga da han giftet seg med en 16 år gammel jente.

- Ja, jeg har to koner, og det er lovlig ifølge islam. I løpet av tjue års krig i Afghanistan ble to millioner mennesker drept, de fleste menn. I hver familie var det enker og ugifte jenter. De hadde verken inntekt eller bolig. Mitt andre ekteskap ble inngått på etisk grunnlag, i samråd med min første kone. Mange unge jenter blir prostituerte eller tiggere. Hvis de gifter seg, slipper de det. Det er bra at jeg kan underholde flere kvinner, sier Shah Muhammad.

Åsne var kunde

Han snakker rett fra leveren, Shah Muhammad, der vi treffer ham i bokhandelen på Hotel Intercontinental i Kabul. Han er et intellektuelt menneske, og omtaler seg selv som vidsynt. Han har vært bokhandler i tretti år, og har ofte måttet kjempe hardt for å få selge sine bøker. Under Taliban hadde han store problemer. Etter Taliban-regimets fall i fjor, ble han kjent med en rekke nye journalister som strømmet til Afghanistan.

- En av kundene mine var Åsne Seierstad. Hun kjøpte mange bøker av meg. Hun var en hardt arbeidende journalist, som skrev hvordan ting virkelig var, sier Shah Muhammad.

På nyåret kom Seierstad tilbake til Kabul for å skrive boka si.

- Jeg tilbød henne å bo i mitt lille hus. Hun bodde hos oss i fire måneder. Hun tilpasset seg fort, og ble et nært medlem av familien. Hun deltok i husarbeidet sammen med mine koner, mine søstre og min mor. Jeg var bekymret for hvordan hun skulle klare det, men hun var tøff og sterk, ikke minst når det gjaldt å slåss mot kulda når det ikke fantes elektrisitet, sier Shah Muhammad, og legger til:

- Vi elsket henne og brydde oss veldig om henne.

Ga kona ørefik

Bokhandleren forteller at det bor tjue familiemedlemmer i huset. Når han av Seierstad framstilles som en autoritær patriark, er han ikke uenig:

- Jeg er sjefen for familien. I en familie er det mye å ta seg av. Mine brødre og søstre bryr seg ikke. Jeg må sørge for at huset vårt styres på den rette måten. Jeg prøver å stå fram med en positiv karakter for å endre familiemedlemmenes dårlige vaner. Går det ikke med oppmuntring, må jeg bruke makt.

- Hva slags makt?

- Jeg kan fike til dem, både mennene og kvinnene. I går ga jeg kona mi en skikkelig ørefik fordi hun snakket for hardt til vår atten måneder gamle datter. Jeg ga henne flere advarsler, men hun ga seg ikke.

I boka skriver Seierstad også om Shah Muhammads 19 år gamle søster, som drømmer om å bli engelsklærer, men som i praksis er familiens slave. Hun lager all mat og rydder og vasker.

- Det er ikke sant at hun er noen slave, sier Shah Muhammad og ler. Hun er et medlem av familien, der alle har sitt ansvar. Mannlige medlemmer skal jobbe ute, kvinner skal arbeide i huset. Søsteren min trenger ikke å jobbe ute. Jeg tvinger ingen. Men husk at skolene ikke var åpne da Åsne bodde hos oss, sier Shah Muhammad, som sier han ikke bryr seg om kritikken i boka.

- Jeg ønsket å vise realitetene slik de var. Jeg skjulte ingenting for Åsne. Jeg var meget åpen og ærlig, og prøvde å vise både positive og negative sider ved den afghanske kulturen. Hun er min venn uansett. Men hun tar feil. Husk hvilken situasjon Afghanistan har befunnet seg i de siste åra, sier bokhandleren.

Klaget

Han er også villig til å ta signaler:

- Hvis det er noe negativt i min familie, vil jeg ikke være bekymret om det kommer fram. Det vil føre meg på denne riktige veien. Hvis du holder ting hemmelig, går det bare galt, sier Shah Muhammad.

Under intervjuet kommer sønnen Babar (13) inn i bokhandelen. I Seierstads bok klager han over at han må jobbe tolv timer hver dag, mens han helst vil gå på skolen.

- Unger i den alderen bør jobbe atten timer om dagen. Men Babar kan få gå på skolen neste år, sier Shah Muhammad, som mener det er langt fram til kvinnefrigjøring.

- Først må Afghanistan bli frigjort, deretter mennene. Til slutt blir det kvinnenes tur, sier bokhandleren i Kabul.

SJEFEN: Shah Muhammad har tjue familiemedlemmer i huset:- Jeg må sørge for at huset vårt styres på den rette måten. Jeg prøver å stå fram med en positiv karakter for å endre familiemedlemmenes dårlige vaner. Går det ikke med oppmuntring, må jeg bruke makt. Her er han sammen med en av døtrene sine.