Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Åsne er som et barn»

- Åsne har skuffet meg. Hun vil ikke forstå virkeligheten, sier den nå så berømte bokhandleren i Kabul, Shah Mohammad, til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hun er som et barn, sier Kabul-bokhandleren.

I går beskyldte Shah Mohammad forfatteren og journalisten Åsne Seierstad for å satt hans families og hans liv i fare ved å offentliggjøre intime detaljer og interne familiehistorier i boka «Bokhandleren i Kabul». Nå varsler han oppgjør og reiser snart til Norge for å snakke med Åsne Seierstad.

Shah Mohammad sier til Dagbladet at han sier ja hvis Seierstad inviterer ham til å bo i hennes nye leilighet på Frogner. Men han legger til:

- Jeg vil foretrekke å bo på hotell, fordi jeg vil ha langt mer frihet der.

- Vil du invitere Seierstad til ditt hjem igjen?

- Ja, vårt hus er åpent for hvem som helst. Ifølge afghansk tradisjon er selv fiender velkomne. Spesielt tar vi vennlig imot kvinner. De har en høy status i vårt samfunn, sier Shah Mohammad.

Shah Mohammad drev bokhandel både under kommunisttida og under Taliban-styret i Afghanistan, og måtte kjempe hardt for å få selge sine bøker.

Har fått gaver

Seierstad har solgt «Bokhandleren i Kabul» til 17 land, og tjent store penger. Bare i Norge skal hun ha tjent fem millioner kroner på boka. Men Shah Mohammad, som både sørget for husly og innhold i bestselgeren, er ikke blitt rik.

- Jeg har mottatt bøker for en verdi av 500 dollar, kanskje litt mer. Og så har jeg fått noen gaver fra henne. De var veldig fine, sier bokhandleren.

- Hvor mye penger vil du ha i oppreisning?

- Jeg vil ikke snakke om penger. Vi har ikke diskutert det ennå.

Vil skrive bok

Nå vil Shah Mohammad rette opp det dårlige inntrykket han mener Seierstad har gitt av ham og familien hans, ved å skrive ei bok selv.

- Jeg vil skrive om afghansk kultur. Først vil jeg publisere boka i USA og Storbritannia, så Frankrike, Italia og Skandinavia. Mange ønsker å vite om realitetene.

- Vil du skrive om Åsne?

- Ja, jeg vil skrive mye om den norske journalisten.

- Hater du henne fortsatt?

- Alvoret i denne situasjonen er stor for meg, sier Shah Mohammad.

Dagbladet prøvde gjentatte ganger i går å få tak i Åsne Seierstad uten å lykkes.

SKAL OGSÅ SKRIVE BOK: Shah Mohammad har et sterkt behov for å få publisert sin versjon av livet i Kabul.
UNDER ILD: Åsne Seierstad får kritikk fra flere kanter for å ha misbrukt gjestfriheten hun ble vist i Kabul.