Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Åsne et forbilde

Den prisbelønte amerikanske TV-reporteren Susan Spencer sier kvinnelige reportere som Åsne Seierstad baner veien for flere kvinnelige krigsreportere.

I dag presenterer Susan Spencer for første gang hvordan mediene framstiller kvinner i maktposisjoner gjennom de siste tiåra på en konferanse i regi av Center for Corporate Diversity (CCD) og Likestillingsombudet i Oslo.

Store forandringer

Spencer er en av USAs mest profilerte nyhetsankere i TV-kanalen CBS. Hun har arbeidet i årevis i den beryktede «48 Hours»-redaksjonen, og har vunnet den prestisjetunge journalistprisen Emmy to ganger for sin dekning av narkotikakrigen i Colombia og historien om bosniske flyktninger.

Spencer sier det er skjedd store endringer i medienes omtale av kvinner med makt.

- I 1940-åra ble kvinner i arbeidslivet framstilt som «Se, de jobber!». Under 2. verdenskrig endret bildet seg, fordi kvinner måtte ta mennenes plass i arbeidslivet. På 1970-tallet er det første gang single og hardtarbeidende kvinner blir framstilt som vellykkede. På 1980-tallet ble kvinnelige toppledere omtalt i euforiske vendinger. I de siste ti åra er reportasjene blitt mer og mer nøytrale, sier Spencer.

Spencer sier at ordbruken ofte er forskjellig når mediene skal beskrive menn og kvinner med makt.

- Ofte brukes ett sett ord for kvinner og ett sett for menn. Menn blir ofte sett på som tøffe, mens kvinner blir «hensynsløse». En mann kan være opptatt av jobben sin, mens kvinner blir omtalt som «besatt». Nå er mediene blitt mer oppmerksomme på ordbruken, men ikke nok. Hvor ofte er en kvinnelig toppsjef blitt beskrevet som en «familiekvinne»?

Heksejournalistikk

- Da jeg startet i CBS i 1977 var det vanlig at TV-selskapene hadde ansatt bare en kvinnelig reporter. TV-stasjonene mente det var nok. Jeg tok over jobben etter en annen kvinne, som hadde ansvaret for å dekke hekser. Jeg ville demonstrere at også kvinner kan lage seriøs, undersøkende journalistikk.

Da hun dekket den første Golfkrigen fra Riyadh i Saudi-Arabia, ble hun diskriminert som kvinnelig krigsreporter.

- Jeg hadde på meg et skjørt som gikk nedenfor knærne, men ikke anklene. Det religiøse politiet gikk bak ryggen min og slo meg på leggene. Jeg sluttet å gå utendørs!

Spencer mener dyktige krigsreportere som Åsne Seierstad vil inspirere andre kvinner til å gjøre det samme.

- Kanskje fire- fem kvinner vil si til seg selv at de kan klare det samme. Hun har inspirert andre kvinner.

Seierstad sa nylig i journalistenes fagblad, Journalisten, at hun vil bli husket som reporter - ikke kjendis. Spencer tror tida jobber for henne.

- Etter hvert vil hun ikke lenger være historien, men det hun rapporterer.

Spencer sier kvinner er godt representerte i mediene, men at det fremdeles er litt igjen til full kjønnsbalanse.

- Dessverre er det slik at kvinner må gjøre jobben bedre enn en mann for å få samme respekten. Det er ikke rettferdig, men slik er det. Men endringene skjer sakte, men sikkert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media