Åsne på topp

Leser du lista over de mest solgte bøkene i Norge i fjor, ser du Åsne Seierstads navn tre ganger før du kommer til 22. plass.

Den norske Bokhandlerforeningen har utformet lista på grunnlag av salg i de største bokhandlene i Norge. Lista blander ulike sjangere, og også paperback- og hardcover-utgaver.

Åsne Seierstad er på topp med pocketutgaven av «Bokhandleren i Kabul». Samtidig ligger hardcover-utgaven av samme bok på 21. plass.

Rekordfart

Seierstads ferskeste bok, «Hundre og én dag» fra Irak, er den niende mest solgte boka i løpet av hele 2003. Med tanke på at boka ble lansert så seint som 8. november 2003, viser dette en enorm salgsfart i innspurten av året.

80000 nordmenn har gjennom bokklubb og bokhandel kjøpt boka Seierstad selv hadde lave forventninger til.

Seierstads forlegger Anders Heger er ikke overrasket over at krigskorrespondenten selger godt i Norge.

- Det er enda mer imponerende at hun selger så godt utenlands, sier han.

Hardcover-utgaven av «Bokhandleren i Kabul» er foreløpig utgitt i 19 land, deriblant i Storbritannia og USA.

Åsne på topp

Nå kommer også «Hundre og én dag» til utlandet. Boka er solgt til ti land, og allerede utkommet i noen av dem. Men Heger tror ikke den vil selge like mye som «Bokhandleren i Kabul».

Lavere ambisjonsnivå

- «Hundre og én dag» er laget mye raskere og har et annet ambisjonsnivå, knyttet til et konkret politisk verdensbilde. «Bokhandleren i Kabul» derimot, lever sitt eget litterære liv, mener han.

- «Bokhandleren i Kabul» var ei viktig bok. Det er ikke «Hundre og én dag», sa Seierstad selv på lanseringsdagen 8. november i fjor.

Seierstad topper bestselgerlistene i Danmark, klatrer på de spanske listene og selger gjennomgående dobbelt så mange bøker i Sverige som i Norge.

Nå har Seierstads utenlandsagent, danske Anneli Høier, store forventninger til det pressede britiske markedet. «Bokhandleren i Kabul» er nominert til The British Book Awards i klassen Best of Read 2003, noe som øker sjansen for godt salg betraktelig.

BØKENES DRONNING: Åsne Seierstad har hatt et tøft år, men ingen har solgt så mange bøker som henne.