NY KRITIKK: Forfatter Åsne Seierstad får kritikk av Document.no-redaktør for sine journalistiske metoder. Her fra Høyesterett i 2009 da hun møtte bokhandler Shah Mohammad Rais for første gang på to år. Foto: Hans Arne Vedlog
NY KRITIKK: Forfatter Åsne Seierstad får kritikk av Document.no-redaktør for sine journalistiske metoder. Her fra Høyesterett i 2009 da hun møtte bokhandler Shah Mohammad Rais for første gang på to år. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Åsne Seierstad i ny krangel

- Nedrig journalistikk, sier Document.no-redaktør.

(Dagbladet): - Jeg lot meg besnære. Jeg regnet med at Åsne Seierstad var profesjonell og fulgte vanlige journalisitiske prinsipper. Det var en gedigen skuffelse, sier Hans Rustad, redaktør av Document.no til Dagbladet.

Det var etter et intervju i Newsweek etter 22. juli at Rustad klagde inn Seierstad til Pressens Faglige Utvalg, skriver Journalisten.

Begrunnelsen er at Seierstad: «benytter sitt stoff og sin presentasjonsmåte til å gå til et politisk-ideologisk preget angrep på intervjuobjektet som dertil rammer ham på en personlig måte».

- Seierstad tegner meg i farger som sannsynliggjør at jeg spiller en rolle i miljøet rundt Andres Behring Breivik, og legger ord i munnen på meg som jeg aldri har sagt, som blant annet «feel my pain». Det var så nedrig at jeg tenker at bokhandleren i Kabul kanskje har et poeng. Saken har også en prinsipiell side, fordi det ikke finnes en klageordning for det norske journalister skriver om nordmenn i utlandet, forklarer Rustad.

Avviste klage PFU avviste klagen ettersom det ligger utenfor deres mandat. Åsne Seierstad opplever kritikken som helt urimelig.

- Rustad opplever at jeg plasserer ham i en idelogisk setting. Men alle hans sitater viser til hans ideologiske orientering, og man trenger ikke omskrive det han sier for å få ham til å passe inn i en politisk-ideologisk boks. Det klarer han meget godt selv, sier Seierstad.

Hun forteller at hun har hele intervjuet på bånd, og at Hustad er «pinlig korrekt sitert».

- Jeg har hele intervjuet på bånd. Den eneste endringen fra båndet er oversettelse til engelsk. Rustad er en klar og talefør mann, han pakker ikke inn budskapet sitt, men snakker tydelig og forståelig. Han er dermed lett å sitere korrekt. Men det som gjør det vanskeligst å forholde seg til klagen, er at han ikke spesifiserer nærmere hvilke utrykk han reagerer på annet en «blant annet «Feel my pain»», sier Seierstad.

Kun to klager Dette er ikke første gangen Seierstad har blitt kritisert for sin journalistikk, og så «Bokhandleren i Kabul» skapte reaksjoner hos bokhandlerens familie.

- Hvordan opplever du at det nok en gang blir stilt spørsmålstegn ved din etikk?

- Jeg har jobbet som utenriksjournalist i 18 år, og har dekket konflikter, borgerkriger og invasjonskriger der frontene har vært harde og skillelinjene dype. I løpet av de 18 årene har jeg fått to klager fra to menn som føler seg «rammet» og «feilplassert». De to mennene er Hans Rustad og bokhandleren i Kabul.