Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åsne Seierstad utsetter 22. juli-bok

Fulgte hele den ti uker lange rettssaken.

FULGTE RETTSSAKEN: Journalist Åsne Seierstad fulgte den ti uker lange rettssaken mot Anders Behring Breivik tett. Nå har hun valgt å utsette bokprosjektet for å plassere rettssaken i en større sammenheng. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FULGTE RETTSSAKEN: Journalist Åsne Seierstad fulgte den ti uker lange rettssaken mot Anders Behring Breivik tett. Nå har hun valgt å utsette bokprosjektet for å plassere rettssaken i en større sammenheng. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Etter planen skulle Åsne Seierstad komme med sin bok om 22. juli-rettssaken denne høsten. De planene er nå blitt endret.

- Jeg vil bruke et år til. Rettssaken åpnet så mange nye rom og perspektiver som jeg skjønte jeg måtte finne mer ut av. Derfor ville det vært synd å skrive en kjapp bok, sier Seierstad til Dagbladet.

Forfatteren og journalisten, som blant annet er kjent for bøkene «Bokhandleren i Kabul» og «Hundre og en dag», fulgte hele den ti uker lange rettssaken fra Oslo tingrett. 

- En bok om Norge Opprinnelig skulle boka handle om bare rettssaken, men Seierstad, som også dekket saken for Newsweek, ønsker nå å plassere tematikken i en større sammenheng.

- Boka vil fremdeles handle om rettssaken, men det blir også en bok om Norge — om hvordan landet vårt, menneskene og samfunnet fungerer og henger sammen. Det handler om å prøve og finne ut noe om hva som skjedde i vårt eget land, hva det har gjort med oss, og hva som skjer årene etter en slik hendelse.

Følger aktørene Seierstad er fortsatt tidlig i prosessen, og vil bruke tida framover til å ta kontakt med de involverte aktørene.

- Jeg vil gjerne følge noen av dem som er blitt berørt av terroraksjonen. Både overlevende og pårørende, men også de som var på jobb i politi og helsevesen. Og selvsagt aktørene i rettssal 250, sier Seierstad.

En annen grunn til at Seierstad har valgt å utsette boka, er muligheten for at Breivik kan anke dommen som faller 24. august.

PÅ TILHØRERBENKEN: Åsne Seierstad syns det var utmattende å følge rettssaken hver dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ TILHØRERBENKEN: Åsne Seierstad syns det var utmattende å følge rettssaken hver dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Anker han blir det en ny runde i januar. Da må det også med i boka, forklarer hun.

- Utmattende Til tross for at Seierstad har vært krigsreporter i både Afghanistan og Irak, opplevde hun det som utmattende å være tilstede i retten hver dag i 10 uker.

- Det var intenst og ingen hvileskjær. Det ene tema avløste det neste i et effektivt driv. Samtidig var det veldig sterkt følelsesmessig å bli kjent med bruddstykkene av så mange liv, de aller fleste veldig unge, gjennom vitneavhør, obduksjonsrapporter og minnetaler, forteller hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media