Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åsne som tøff fisk

Åsne Seierstad er kinoaktuell som den uredde reporteren Katie Current i animasjonsfilmen «Stor Ståhai». Samtidig fortsetter bokeventyret i USA.

-  Jeg spiller en veldig karikert reporter som er tøff, og som alltid er der det skjer. Hun plasserer seg selv midt oppi alle farer og frykter ingenting. Hun baner seg fram og får til slutt det etterlengtede intervjuet med helten, forklarer journalist og forfatter Åsne Seierstad.

Hun har gitt stemme til reporterrollen Katie Current i den store Dreamworks-produksjonen «Stor Ståhai», som har Norges-premiere 2. juledag.

-  Dette høres nesten ut som en beskrivelse av deg selv?

-  Ikke sant? ler Seierstad.

Reporterkarikatur

I USA leses rollen av den svært kjente amerikanske reporteren Katie Couric.

I den norske utgaven skulle prydfiskreporteren egentlig hete Brosme Seiershav.Men de amerikanske produsentene bestemte seg for å beholde de opprinnelige navnene.

-  Meg eller ikke - rollen skal uansett være en karikatur på en kjent reporter, sier Seierstad.

Filmen handler om den vaskeekte hvithaien Lenny og den lille, rappkjefta fisken Oscar. Midt oppi det hele svømmer den lille Katie Current. Hun er den typiske tv-reporteren som speiler seg i kameralinsa og lager trutmunn. Seierstad sier hun synes rollefiguren var for selvopptatt og har tonet henne noe ned.

-  Jeg har gjort henne litt mer likandes, sier Seierstad.

Spilte i «Ulvesommer»

Åsne Seierstad forteller at den største utfordringen var å gjøre rollen til en karakter med særpreg.

-  Mer følelse, mer følelse, sa produsentene. Jeg opplevde at det var når jeg overdrev det ble best, sier hun.

Seierstad spilte inn rollen sin i løpet av tre timer.Det som overrasket henne mest var at jobben ikke innbefattet noen forberedelser. Hun fikk se manuset første gang da hun kom i studio.

Dette er ikke journalistens filmdebut. Hun har tidligere spilt reporter i «Ulvesommer» fra 2003 med blant andre Aksel Hennie.

-  Hva synes du om å være skuespiller?

-  Jeg er nysgjerrig på alt og tenker at som journalist må man kunne mye. Man lærer mer av å si «ja» enn «nei», sier hun.

I den amerikanske versjonen, «Shark Tale», leser Will Smith og Robert De Niro hovedrollene, mens Angelina Jolie og Renée Zellweger også medvirker. I den norske versjonen har produsentene fått med seg blant andre Otto Jespersen og Janne Formoe.

På topp i USA

Denne uka seilte «Bokhandleren fra Kabul» opp som nummer ti på bestselgerlista til The New York Times. Lista regnes som en av verdens mest prestisjetunge.«Bokhandleren» har dessuten ligget på Topp 10-lista i England i 41 uker.

Samtidig høster hun svært gode kritikker for boka «101 dag» fra Irak-krigen i de store britiske avisene. Blant annet slo Sunday Times opp anmeldelsen av boka opp over en hel side med kommentarer som «Den beste boka om Irak-krigen» og «Setter ingen i bås». Selv er Åsne Seierstad svært glad for suksessen.

-  Det er helt utrolig og kjempegøy! Topp 10-plasseringen var uventet i og med at «Bokhandleren» ikke har vært der på ett år.

Nå virker det som om salget går av seg selv.

Det jeg er aller mest glad for, er de gode kritikkene i de engelske avisene. Der føler jeg at man blir behandlet som en ordentlig forfatter.

Eventyret ser ut til å fortsette - i april neste år lanseres «101 dag» i USA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media