Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åsne tok alle på senga

Åsne Seierstad skulle absolutt ikke gi ut bok denne høsten. Så ble det uimotståelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cappelen-sjef Anders Heger hadde et ekstra kort i ermet da han presenterte forlagets stjernespekkede høstliste i går. Åsne Seierstad har helt siden krigsutbruddet i Irak sagt at hun ikke skulle gi ut bok om sine opplevelser i landet. Men 24. oktober foreligger «Hundre og én dag» om dramatiske dager i Bagdad og omegn. Det kom som en overraskelse på de fleste på tampen av pressekonferansen.

Skrev og skrev

- Det var lenge helt sant at jeg ikke skulle gi ut bok. Etter at jeg kom tilbake fra Irak var jeg helt tom og utslitt. Hele tida fikk jeg spørsmålet om det skulle bli bok. Jeg svarte som sant var: «Nei, det blir ikke noe bok». Jeg følte at det ikke var noe mer å fortelle. Dessuten orket jeg ikke tanken på å sitte og jobbe meg gjennom nok en sommer, sier Seierstad. Tyske og danske forlag ville det annerledes. De utga tidligere i år en samling med Seierstads artikler. Da hun skrev forord til utgivelsene, oppdaget hun at det likevel var en historie der, og hun skrev seg videre til et større manus. I motsetning til «Bokhandleren i Kabul» har hun ikke fulgt historien gjennom et familieliv.

- Boka har da også undertittelen «En reportasjereise». Dette er mine opplevelser om månedene der nede, et innblikk i hvordan reportere arbeider i krig.

I fagbladet Journalisten i mai i år uttrykte Seierstad oppgitthet over deler av norsk presse, som var mer interessert i henne og hennes følelser enn i krigen i Irak. I lange perioder ville hun ikke la seg intervjue.

- Ingen mediestrategi

Hun avviser at det var for å være kynisk og at hun skulle «spare» meddelelsene til hun selv kom med dem i bokform.

- Jeg blir målløs av en slik påstand. Grunnen til at jeg ikke ville bli intervjuet, var ganske enkelt at jeg ikke hadde noe å si. Det er ingen mediestrategi som ligger til grunn for at en reportasjebok nå kommer. I lang tid var jeg heller ikke enig med meg selv om det skulle bli en nå. Men dette må først og fremst sees på som et historisk dokument. Så får jeg heller blåse i alle disse kritikerne. De går likevel ut med tidevannet, sier Åsne Seierstad.

NY BOK: Åsne Seierstad overrasket alle i går da hun under Cappelens høstpresentasjon på Stortorvets Gjæstgiveri i går offentliggjorde at hun gir ut bok om sine krigsopplevelser i Irak. - Men den er ikke ferdig ennå! påpeker Seierstad. Utgivelsesdatoen er 24. oktober, og boka er allerede solgt til Danmark, Sverige og Nederland.