Åsne vant over bokhandleren

- Helt greit, sier Rais selv.

VANT I HØYESTERETT:  Saken mot Åsne Seierstad vil ikke føres i Afghanistan.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
VANT I HØYESTERETT: Saken mot Åsne Seierstad vil ikke føres i Afghanistan. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| - Jeg har nettopp snakket med Rais, og han mener dette er helt greit, sier bokhandler Mohammad Rais' advokat Per Danielsen til Dagbladet etter at det i dag ble kjent at forfatter Åsne Seierstad vant over bokhandleren i Høyesterett.

- Han har ingen problemer med å forstå Høyesteretts begrunnelse, sier Danielsen videre.

Saken i Høyesterett har gått på hvorvidt bokhandlerfamilien skal få føre saken mot Åsne Seierstad for afghansk rett eller ikke. Både tingrett og lagmannsrett har avvist å bruke afghansk rett.

Gjennom Mohammad Rais' kone Suraia har familien Rais saksøkt den norske forfatteren med den internasjonale best- selgeren «Bokhandleren i Kabul».

De mener boka har krenket privatlivets fred og krever erstatning for de skadene boka har påført dem. Også forlaget Cappelen Damm er saksøkt.

Viktig prinsipp
Åsne Seierstad sier til Dagbladet at hun ikke er overrasket over Høyesteretts avgjørelse.

— Jeg har fulgt rettsforhandlingene hele veien. Vi hadde den beste argumentasjonen og dokumentasjonen, så jeg var hele tiden sikker på at vi skulle vinne, sier forfatteren.

Seierstad sier videre at dette er en seier for norske journalisters ytringsfrihet.

MØTTES I HØYESTERETT: Forfatteren Åsne Seierstad møtte igjen hovedpersonene i sin bok «Bokhandleren i Kabul». Seierstad håndhilser på bokhandler Shah Mohammad Rais. 
Foto: Eivind Kristensen
MØTTES I HØYESTERETT: Forfatteren Åsne Seierstad møtte igjen hovedpersonene i sin bok «Bokhandleren i Kabul». Seierstad håndhilser på bokhandler Shah Mohammad Rais. Foto: Eivind Kristensen Vis mer

— Det er et viktig prinsipp at norske journalister og forfattere skal dømmes etter norsk rett, selv om de har samlet materiale i andre land. Ytringsfrihetens stilling er en helt annen i Afghanistan og andre land som Saudi-Arabia enn i Norge, sier hun.

Fortsatt søksmål
Bokhandleren selv og advokat Per Danielsen har gjentatte ganger sagt at boka til Seierstad gjør det for farlig å vende tilbake til Afghanistan for Suraia. Og søksmålet mot Åsne Seierstad og forlaget Cappelen Damm fortsetter likevel for tingretten neste år, etter norsk rett.

- Ja, det er det ingen tvil om, sier advokat Danielsen.

Seierstad vil imidlertid ikke si hva hun tror blir utfallet av den forestående rettssaken.

— Det vil jeg ikke spekulere på. Jeg er opptatt av seieren i dag, sier hun.

Rais vs. Seierstad

•Åsne Seierstad skrev «Bokhandleren i Kabul» i forbindelse med sin reise til Afghanistan i 2001.

•Hun bodde sammen med familien til bokhandler Shah Mohammad Rais, mens hun skrev om deres daglige liv og gjøremål.

•Saken toppet seg i 2003, da hovedpersonen i boka, bokhandler Rais, leste den oversatte versjonen av boka. Familien Rais opplevde seg gjenkjent og krenket av bokas innhold, og krevde erstatning.

•Seierstad kan ha tjent opp mot 25 millioner kroner på boka, som er oversatt til 30 språk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer